OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

Møde i Gludsted: Kronvildtet deler vandene

Landets største klovvildt er både elsket og hadet. Det stod klart da landmænd, jægere og skovejere fra forskellige hjortevildtlav i Midtjylland satte hinanden stævne i Gludsted.

Tekst: Troels Romby Larsen
Foto: Troels Romby Larsen

Mange steder i Danmark, hvor kronvildtet trives, er det genstand for både jagtlig efterstræbelse og heftige diskussioner. Det er ikke bare jægerne, der har en mening om kronvildtet, også landmænd og skovejere giver deres besyv med.

Fakta, tak!

I det midtjyske har der igennem flere år været afholdt et årligt hjortevildtmøde i marts måned i området. Her mødes lokale repræsentanter for hjortevildtlavene for at udveksle fakta om nedlagt kronvildt foruden generelle observationer på al klovvildt i området. Der er en god opbakning til møderne.

Estimeret bestand

På mødet den 22. marts deltog således 36 deltagere med de nyeste tal fra St. Nørlund Hjortelav, Gludsted Hjortelav, St. Hjøllund Plantage og Ikast-Brande Jægerråd. Tallene fra jægernes indberetningsskemaer er endnu ikke verificerede, men formanden for Hjortevildtgruppe Midtjylland, Hans Schougaard, vurderede, at der var nedlagt mellem 1200 og 1350 stykker kronvildt i hjortevildtgruppens område ud af en estimeret bestand på mellem 4600-5100 dyr.

Ud over afskydningstallene, som lavformændene på skift fremlagde, blev der (naturligvis) også diskuteret dæmringsjagt, kalveregulering og beslutningsvejene, når det kommer til fastlæggelsen af jagttiderne for danske jægere.

En stemme blandt flere

– I beslutningsorganerne har Jægerne kun én stemme. Det gælder i såvel den regionale -, den nationale hjortevildtgruppe som i Vildforvaltningsrådet, pointerede Hans Schougaard, som samtidig var harm over, at man ikke i vildtindberetningsskemaet havde lavet nogle felter, hvor man kunne krydse af, hvis man fx havde nedlagt hind eller kalv før solopgang.

Når man sætter et forsøg i gang, skal man anstændigvis kunne dokumentere, om det virker eller ikke virker.

Gavnlige værktøjer

Aftenens gæsteindlæg kom fra landmand Svend Erik Pedersen. Han startede med at sige, at kronvildtet på grund af vildtskaderne efter hans mening, er det mest elskede og mest hadede dyr i vores natur. Han tror ikke bestanden er stigende og udtrykte generelt tilfredshed med den eksisterende lovgivning, der giver landmanden eller andre jagtberettigede en række frivillige ”værktøjer”, hvis kronvildtet bliver for plagsomt.

Jagt sammen

Også dåvildtet og råvildtet blev der snakket om på mødet. Dåvildtets jagttider er til forhandling, bestanden er støt stigende og Hans Schougaard anbefalede, at man gik sammen om at lave fællesjagter, lissom man nogle steder har gjort det med kronvildtet.

Råvildtet synes trængt, hvor det store klovvildt vinder frem, men det er stadig en gåde, hvorfor råvildtet nogle steder trives fint og andre steder er gået voldsomt tilbage.

Forsamlingen fik allerede inden kaffen og de to velsmagende stykker smørrebrød fastlagt næste års mødedato, som bliver den 28. marts 2019 – samme tid og sted.