Valg af haglvåben

Som nyjæger bør du vælge et allround våben, som kan bruges til alle jagtformer. Dermed bliver det et valg mellem en over and under eller en side by side. Og samtidig er det vigtigt, at geværet passer til dig som skytte.

Korrekt skæftelængde

Ved køb af haglvåben er det vigtigt, at skæftet passer nogenlunde til skytten. Heldigvis er haglvåben lavet, så de passer til de fleste personer af normal bygning mellem ca. 165 og 185 cm. Derfor vil de fleste personer kunne opnå gode resultater med et ”standardt” våben, men du bør alligevel sikre dig, at skæftelængden passer til dig som skytte. Dette gøres ved at skuldre våbnet med løbene pegende ca. 45 grader op ad (som om du skal skyde en fugl). Ved korrekt skæftelængde skal der nu være plads til ca. to fingre mellem skyttens næse og skyttens tommelfinger omkring skæftet. Du kan se mere om tilpasning af våben her.

Over and under eller side by side?

Dette spørgsmål kan ikke besvares entydigt, da det primært er et spørgsmål om smag og behag. Men rent teknisk er en o/u tungere end en s/s, hvilket gør den mere behagelig at skyde med. Mange synes også, at den er nemmere at skyde med, da man som skytte har bedre fat omkring forskæftet, et bedre udsyn over løbene samt er nemmere at svinge med. Uanset valget kræver det dog grundig træning at blive en god skytte, så en o/u er ingen garanti for god skydning.

Kaliber og kammerlængde

Som det første haglvåben bør du vælge en kaliber 12/70 eller 12/76. Her får du det mest alsidige våben og det største (og dermed også billigste) udvalg af patroner. Kaliber 12/76 kaldes også for magnum og kan også skyde med 12/70 patroner. Vælger du en 12/70 er det vigtigt at sikre, at du ikke lader med patroner i kaliber 12/76, da dette kan skade våbnet. Patronerne må gerne være kortere end kammerlængden, men aldrig længere. Husk på at længden måles som afskudt, og derfor kan det være svært at vurdere alene på øjemål.
Man bør som udgangspunkt anvende patroner i den længde som geværet er bygget til, så hvis du primært anvender patroner i 70 mm, så bør du vælge et gevær med 70 mm kammerlængde.

Trangboring

Den optimale løsning er at vælge et våben med udskiftelige chokes, da du så kan vælge den trangboring, der passer til jagtformen og patrontypen. Man kan dog sagtens klare sig uden udskiftelige chokes, og her bør du vælge et våben med ret åben trangboring, som f.eks. forbedret cylinder og ¼., medmindre våbnet udelukkende skal bruges til havjagt eller gåsejagt. Her bør du have en kraftigere trangboring. En bøssemager kan åbne trangboringen, så køber du et brugt våben med kraftig trangboring, er det en detalje, der let kan ændres.