Offentliggjort den: 26. april 2024

Flere rammes af TBE-virus efter flåtbid

Flåter med den farlige TBE-virus – Tick Borne Encephalitis - spreder sig i Danmark og i stort set resten af Europa. Derfor er der god grund til at være ekstra opmærksom, når du bevæger dig ud i flåtland på bukkejagt den 16. eller 1. maj, når reguleringen af rågeunger begynder.

Tekst: Emma Astrup Sørensen

Kalenderen viser aprilmåned og temperaturen stiger, det betyder, at du kan risikere at få en ubuden gæst med hjem i knæhasen. Flåtsæsonen er nemlig begyndt. De små djævle udgør den største risiko for at komme til skade på jagt, så det er vigtigt at holde øje med strømpekanter og lyske. I år er der ekstra grund til at være opmærksom, for antallet af smittede med den flåtbårne sygdom TBE, der giver alvorlig hjernebetændelse, er steget.

- Vi ved ikke 100 procent, hvorfor TBE er i stigning, men klimaforandringerne spiller en rolle. Nogle steder er klimaet blevet mere stabilt og somrene længere, og det er godt for TBE, fortæller Nanna Skaarup Andersen, speciallæge i klinisk mikrobiologi.

I 2022 har 14 flåter med TBE sat tænderne i danskerne, imens antallet er steget til 28 i 2023. Af dem er 12 smittet i Danmark, flest på Bornholm og ved Tisvilde Hegn, som er kendte risikoområder. Men der er også nye mulige risikoområder, for fem er smittet ved hhv. Tokkekøb Hegn, Ravnsholt skov, Fedet (Præstø) og Stensved. Resten af smittetilfældene er importeret fra andre lande, hvor størstedelen har smitten med fra Sverige.
Tallene er stadig små i Danmark, når man sammenligner med andre flåtoverførte sygdomme som f.eks. Borrelia. Men for jægere, der tager på jagt i Østeuropa og Sverige, er der god grund til at holde godt øje med de små kryb.

I Sverige er 594 registreret smittet med TBE i 2023, i 2022 var tallet 465.

- Det er rigtig mange, og det er på trods af, at Sverige anbefaler vaccination i de områder, hvor der er meget TBE. Det er helt klart noget man skal tænke på, hvis man skal ud i de svenske skove, fortæller Nanna Skaarup Andersen.

Hun opfordrer jægere, der opholder sig i TBE belastede områder til at overveje at blive vaccineret.

Få den fjernet i en fart

Som jæger kommer vi ofte væk fra stierne og ind i skovkrattet, og det er her, man skal være ekstra opmærksom.

- Husk jævnligt at kigge efter flåter, ser du en, så skal den af med det samme. Man skal ikke vente på, at man kommer hjem til en pincet, bare tag neglene og hiv den af, opfordrer Nanna Skaarup Andersen og uddyber:

- Det gør ikke noget, hvis munddelene sidder tilbage, det er ikke dem, der overfører infektion. Det kan godt give lidt irritation, men er ikke farligt.

Det vigtigste er altså at fjerne dyret med det samme. For jo længere tid flåten får lov at sidde, jo flere bakterier og virus kan den overføre. Hold derfor øje med de små kryb, allerede imens du er på jagt. Og så skal der tjekkes grundigt, når du er hjemme igen.

Syd for navlen er ofte der, voksne får flåtbid, og de sætter sig, hvor der er varmt og fugtigt. Så vær ekstra opmærksom ved strømpekanten, knæhasen, i lysken og mellem ballerne.

Bukserne ned i sokkerne

Du kan besværliggøre flåtens passage ved ikke at have noget synligt hud. Tag f.eks. bukserne ned i strømperne for at forhindre flåten i at tage på eventyr i dit bukseben.

Lyst tøj er et andet råd, som Nanna Skaarup Andersen giver til jægerne. Der er det nemlig lettere at se flåterne. Så hvis farven ikke ødelægger camouflagemulighederne, kan det være en god idé at tænke i lidt lysere jagttøj.

Når du bliver bidt

Ved 98 procent af alle flåtbid sker der ingen overførsel af smitte, og du bliver ikke syg. Derfor er der alligevel god grund til at være opmærksom, hvis du udvikler symptomer umiddelbart efter et flåtbid. Ved smitte med TBE er der ingen behandling, og det er forskelligt, hvilke symptomer der viser sig. Men typisk har TBE et to-faseforløb:

En uges tid efter man er blevet bidt, får man influenza symptomer som feber og ondt i leddene. Det er ofte i sommerperioden man kan blive smittet med TBE, et tidspunkt hvor man normalt ikke vil få influenza. Så bliver man rask en uges tid, og derefter forbliver mange raske, imens andre får symptomer på hjernebetændelse som f.eks. hovedpine og lysskyhed.

- Hvis du får influenza symptomer om sommeren og er blevet bidt af en flåt, så kan det være en god ide at søge læge, opfordrer Nanna Skaarup Andersen.

Tænkt på flåt før sygdom

TBE er bare en af mange flåtoverførte sygdomme. Derfor er det vigtigt at være opmærksom i tiden efter, at man er blevet bildt af en flåt.

- Tænkt på flåten før sygdommen. Det vigtigste er at forebygge at blive bidt af en flåt, og ellers få den fjernet hurtigst muligt, afslutter Nanna Skaarup Andersen.