Gnavere og støttetandede

Foto: Thomas Iversen

Støttetandede eller Haredyr (latin: Lagomorpha) er en lille pattedyrorden med 63 arter.

Ordenen er kendetegnet ved, at overmundens fire fortænder sidder parvis bag hinanden. Da disse dyr lever af seje plantedele, slides deres tænder meget. De kompenserer for dette slid ved at have tænder, der vokser livet igennem. Endvidere er emaljen kraftigere på forsiden end på bagsiden af fortænderne, så de slides mest på bagsiden, og det skæve slid bevirker at tænderne holdes skarpe.

Harer og kaniner har et specielt fordøjelsessystem, der betegnes pseudo-drøvtygning. De udfylder en niche mellem drøvtyggere og én-mavede pattedyr. De bruger blindtarmen til at gære føden i, og da blindtarmen ligger efter de absorberende dele af fordøjelsessystemet, kan de ikke optage føden som almindelige drøvtyggere. Efter gæringen i blindtarmen dannes en særlig, blød afføring, som dyret æder direkte fra endetarmens åbning – dette kaldes coprofagi – hvorefter alle de nærende stoffer kan optages i tarmen.

I Danmark er ordenen Lagomorpha repræsenteret af haren og vildkaninen. Der er jagttid på både hare og vildkanin.

Gnavere har en række fællestræk med de støttetandede dyr, blandt andet rodåbne fortænder, der gror hele livet. Gnaverne tæller blandt andet flere forskellige arter af mus og rotter, egern, bisamrotte, sumpbæver og bæver.

Bæver (Castor fiber)

Hare (Lepus europaeus)

Vildkanin (Oryctolagus cuniculus)