Ulv: Stort tema

Ulvens genindvandring i Danmark har medført en stor debat om arten, og hvorvidt der er plads til ulven i Danmark. Efter en ulovlig nedskydning - som DJ tager stærkt afstand fra - er debatten blusset op igen. Læs magasinet Jægers temanumre om ulven nederst på siden her.

Ulven er tilbage i Danmark

I 2012 blev en ulv fundet død i Thy. Få havde dengang forestillet sig, hvor mange følelser ulvens genkomst efter 200 år skulle skabe i Danmark. Holdningerne til ulven er mange og medlemmerne af Danmarks Jægerforbund er lige så splittede som resten af befolkningen - er ulven velkommen tilbage, eller skulle den hellere være blevet syd for grænsen? 

Debatten kulminerede i midten af april 2018, da en ulv blev skudt i Vestjylland - endda for rullende kameraer. En 66-årig mand blev sigtet for, fra sin bil, at skyde ulven med en riffel.

Du kan læse den oprindelige nyhed med Jægerforbundets reaktion her:

Læs også artiklerne:

Danmarks Jægerforbunds holdning til ulven fremgår af vores natursyn, som er vedtaget af repræsentantskabet i forbundet:

Ulven er naturligt hjemmehørende i Danmark og er naturlig genindvandret.

Jægerforbundet ønsker, når den centraleuropæiske bestand når et niveau, hvor den er i gunstig bevaringsstatus, at der skal kunne drives jagt på ulv. Derfor mener DJ, at ulvens beskyttelsesstatus skal flyttes fra Habitatdirektivets bilag 4 til bilag 5.

Da der kan opstå konflikter mellem ulv og jagthunde, skal det sikres at jægerne har en retsstatus således, at denne kan forsvare sin hund, i tilfælde af at en ulv angriber en jagthund.

Via forvaltningsplanen er det i dag muligt at få tilskud til at opsætte ulvehegn for at beskytte husdyr. Det finansieres pt. af jagttegnsmidlerne. Dette mener DJ er forkert, og DJ mener, at det skal ske via finansloven, på lige fod med de erstatninger, der kan udbetales for ulveangreb på husdyr.

Du kan læse mere om ulven og Danmarks Jægerforbunds holdning i vores artsleksikon.

Læs alle artiklerne: Tema om ulv

I forbindelse med sagen har der naturligt været en del medieinteresse for jægerne og Danmarks Jægerforbund. Derfor stiller vi her en masse viden til rådighed til journalister og andre, der måtte have lyst og brug for fakta om ulven.

Herunder finde du artiklerne fra ulvetemaet fra 2019, der blev bragt i vores medlemsmagasin Jæger: