OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 05. januar 2017

Hvad sker der ved din fodertønde?

Mange anser fodring for en vigtig del af den vildtpleje, man som jæger udøver på sit terræn.

Tekst: Lene Midtgaard

Derfor opstilles der fodertønder som skal medvirke til at hjælpe agerhøns og fasaner i perioder med fødeknaphed. Det er dog ikke altid kun agerhøns og fasaner eller andre fugle som nyder godt at de opstillede tønder, andre dyr, som vi ikke ønsker at fodre på, tager ofte også lystigt for sig af retterne.

Til disse dyr hører blandt andet råvildtet. Råvildtet opsøger meget gerne fodertønder med hvede og majs, og selv om disse to foderemner ikke er velegnet føde for dem, indtages både majs og hvede med stor fornøjelse.

Det kan derfor på det kraftigste anbefales at afskærme sin fodertønde, så råvildtet ikke kan komme til den. Det vil dels spare råvildtet for problemer med maven, men også spare fodermesteren en masse foder.

Fodertønden kan blandt andet sikres mod råvildt på nedenstående måder:

Foto: Lene Midtgaard
Foto: Thomas Iversen

En anden uønsket gæst er rotter.  Rotter kan være vanskelige at slippe for, da de ofte hurtigt finder foderet. Især på foderpladser der har været det samme sted flere år, kan rotter blive et stort problem.

Foto: Jakob Bergmann Nielsen

Det kan derfor anbefales at flytte sine fodertønder med jævne mellemrum, således at man ikke er medvirkende til at opformere en bestand af rotter. Derudover bør man også overveje sit valg af fodertønde. En fodertønde hvor foderet ligger mere eller mindre frit tilgængeligt på jorden, gør det utrolig let for rotterne, at komme til det udlagte foder.

Foto: Jakob Bergmann Nielsen