OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 04. december 2020

Hold øje med de fynske GPS-mårhunde

I efteråret er der nedlagt i alt fire mårhunde på Fyn. Naturstyrelsen opfordrer alle fynske jægere til at være opmærksomme - også på de udsatte GPS-dyr med tydelige halsbånd.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Naturstyrelsen har i alt 7 GPS-mårhunde – de såkaldte judasdyr - på Fyn og Tåsinge. Dyrenes aktivitet i uge 48 er angivet på kortet, som vises under artiklen her. Ét dyr, der sidst var registreret lige øst for Gudme, har ikke sendt siden den 18. november, og der er desuden fortsat ét judasdyr, som ikke har sendt gennem længere tid. Årsager til dyr, der ikke længere sender positioner, kan være, at dyret er dødt og ligger i grav eller at halsbåndet ikke længere fungerer.

- Hvis du går på jagt i områder, hvor der er mulighed for at møde en GPS-mårhund, så vær opmærksom før du skyder. GPS-mårhundene er lette at genkende på deres refleksbånd, men skulle det alligevel ske at du nedlægger en GPS-mårhund - eller finder et halsbånd - beder vi dig kontakte Naturstyrelsen, lyder opfordringen fra Mariann Chriel, specialkonsulent i Miljøstyrelsen.

En erhvervsrisiko for judasdyret

Så hvis uheldet er ude og man kommer til at skyde en GPS-mårhund, skal man ringe til Mads Bank-Mikkelsen på tlf 21418613 eller til Chriel selv på tlf. 21 57 70 75. Men når det er sagt, så ved Mariann Chriel også godt at det er noget, der kan ske. For, som hun siger:

- At skyde en GPS-mårhund er en erhvervsrisiko for mårhunde.

Man skal med andre ord ikke holde sig tilbage med at anmelde det, hvis man er kommet til at skyde et judasdyr. Det kan ske. Halsbåndene er dog specialfremstillet, og derfor er Naturstyrelsen meget interesserede i at få dem retur, så de igen kan komme i aktion.

Fire nedlagte mårhunde på Fyn

Mariann Chriel meddeler at hun har information om nedlæggelse af fire fynske mårhunde i efteråret – to i trafikken, én som blev skudt og én, der er fundet af GPS-mårhund. Og en sidste opfordring fra specialkonsulenten til fynboerne:

- Alle fynske jægere bør have fokus på mårhunde for at hindre at der ikke etableres en fynsk mårhundebestand. Jeg vil samtidig opfordre til at alle fynske mårhunde sendes til obduktion, således det er muligt at sikre materiale til senere undersøgelser.

Årsagen til obduktionen er, at man er interesseret i at finde ud af dyrenes familieforhold og eventuelle relation med diverse jyske mårhundefamilier. Miljøstyrelsen vil meget gerne sikre, at der udtages materiale til en eventuel undersøgelse af familierelationerne mellem de mårhunde, der nedlægges uden for Jylland. Det vil give mulighed for at se om det er den samme mårhundepar, der sætter afkom eller om det er tilfældige jyske mårhunde, der krydser Lillebælt for at blive nedlagt på Fyn. Til undersøgelsen skal der bruges ca. 50 gram muskel og det skal opbevares ved frost. Prøverne sendes til DTU eller lægges i fryseren hos Naturstyrelsens lokale enhed på Fyn, Sollerupvej 24, 5600 Faaborg. Læs mere på vildtsundhed.dk.

Hvis du observerer en mårhund på Fyn, kan du ringe til Danmarks Jægerforbunds mårhundekoordinator Hans Kristian Nielsen på tlf. 25 85 17 78.