Ekstremt effektivt bukkekald skåner rålam
Hvis man tager en tur ud i marken med bukkekaldet dagen før græsslæt, kan man på en let og effektiv måde redde rålammene fra den visse død. ”Helt ekstremt effektivt,” lyder det fra sønderjysk landmand.
Landmand Søren M. Bojsen afsøgte ene mand 30 hektar meterhøjt græs på cirka en time – bevæbnet med et bukkekald, en flaske gammel dameparfume og lidt hjortetakolie. Det skete i går, og undervejs spottede han to årvågne råer og et enkelt lam. I dag er det meterhøje græs på marken klar til at blive slået, og råvildtet har fundet et andet sted at være.
- Jeg gik rundt med bukkekaldet og fløjtede lidt en gang imellem. Og så skal jeg da lige godt love for at råen kom susende for fulde hammer. Jeg havde et tilfælde i går hvor råen rejste sig kort og lagde sig ned igen. Så går jeg hen imod den. Den rejser sig ikke før jeg er et par meter væk, og her ser jeg at der ligger et helt lille lam. Jeg tager så dameparfumen og hjortetaksolien og sprøjter rundt omkring, forklarer Søren M. Bojsen og tilføjer det vigtigste:
- Jeg har så været oppe og kigge til den igen for en halv time siden, og nu er både rå og lam væk.
Det er naturligvis ikke formålet at opsøge lammet eller at spraye hjortetaksolie eller parfume på, eller lige i nærheden af lammet. Man sprayer punktvis mens man systematisk går parallelle linjer gennem græsmarken, hvor der skal tages slæt dagen efter.
Flamingokasser eller bukkekald
Søren M. Bojsen driver sit landbrug ved Skudstrup lige syd for Kongeåen, og har i alt omtrent 100 hektar græsmark, klar til slåning. Inspirationen til bukkekaldet har han fået fra en artikel om rålam og græsslæt, som Danmarks Jægerforbund publicerede her på hjemmesiden medio maj. Her forklarer seniorforsker Carsten Riis Olesen om de bedst forhåndenværende muligheder, hvis landmanden ønsker at undgå de mange grusomme og helt ufrivillige høstdrab på rålam, der trykker på græsmarken.
- Læs artiklen: Græsslæt og nyfødte rådyrlam – en giftig cocktail!
Ud over at anbefale opsætning af to meter høje stokke med flamingokasser eller papirposer i en snor for enden, foreslår Carsten Riis Olesen desuden brugen af bukkekaldet. Bukkekaldet er en lille fløjte, hvis pibende lyd er yderst effektivt, fordi den efterligner lyden af et lam, der skriger når det tages af et rovdyr. Faktisk synes råen at blive endnu mere stimuleret af lyden end en buk vil blive, noterer Carsten Riis Olesen sig. Og det virker ikke kun i teorien, men også i praksis. Det er Søren M. Bojsen et levende eksempel på. Han er ikke meget for ideen med flamingokasserne, men er til gengæld dybt imponeret over bukkekaldet.
- Det er helt ekstremt effektivt, fastslår han.
Af sted i marken dagen før græsslæt
Ifølge Søren M. Bojsen skal man sørge for at gå i marken med fløjte og parfume dagen før græsslæt. Ikke flere dage før eller få timer før. Så nytter det ikke noget.
- Eneste problem er at man ikke altid ved præcis hvornår maskinstationen kommer. De kan finde på at ringe og sige, at de er her om tre timer. Og så er der jo ikke så meget at stille op, siger han.
Som nævnt afsøgte Søren M. Bojsen forleden 30 hektar i løbet af en times tid, så selvom det lyder af et stort areal, er det på ingen måde en uoverskuelig opgave. Sidste år klippede han fire rålam på sine marker, og det havde han det – med egne ord – helt ad helvede til med:
- Så kan vi nu reducere det til ingenting eller måske kun ét enkelt i år, så er det jo en succes.
Opfordring til maskinstationerne
Carsten Riis Olesen peger på en række undersøgelser der viser, at den nemmeste løsning for landmanden umiddelbart er simple droner, der udlægger duft-afværgemidler. Desværre har ingen maskinstationer, som står for størstedelen af græsslettet, endnu valgt at udbyde denne service, hvilket Søren M. Bojsen mener er en skam.
- Maskinstationerne burde tilbyde en færdig pakkeløsning: Droner med afværgemiddel, for eksempel. Når man har 100 hektar og gerne vil skåne rålammene, så vil man også gerne betale for det.
Det er han i hvert fald selv interesseret i, og han kender mange landmænd, der også er. Opfordringen er hermed givet videre til landets maskinstationer. Men indtil droner med afværgemiddel er på hylderne, kan man altså klare sig med flamingokasser på stokke og – ikke mindst – det effektive bukkekald.
Det kan nås endnu!