OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 03. juli 2020

Nyt våbensystem skal føre PAC ind i den digitale tidsalder

I en gylden fremtid skal det være slut med langsommelige indtastninger, mails med scannede samtykkeerklæringer og uoverskuelige procedurer. Til den tid er alting omsider blevet digitaliseret, og via et hurtigt login med NemID får du hele dit virtuelle våbenskab præsenteret på skærmen. Alt, hvad du skal gøre, er at væbne dig med tålmodighed lidt endnu.

Tekst og Foto: Jacob Munkholm Jensen

Vi har allerede set de første tegn i sol, måne og stjerner på, at nye tider er på vej. Således kunne vi for ikke så længe siden fortælle, at de første digitaliserede våbentilladelser nu var sendt ud via e-Boks, og at jægerne fremover kan nøjes med at fremvise deres tilladelser via deres smartphone. Politiets Administrative Center (PAC) tog dermed et vigtigt og længe ventet skridt ad digitaliseringens vej. Nogle vil sige, at det virkelig også var på tide. Andre hilser fremskridtet velkommen med et bedre sent end aldrig.

Men faktisk slutter indtoget i den digitale tidsalder slet ikke her. Så langt fra. Et nyt og langt mere digitaliseret våbensystem er nemlig under udvikling, og med det vil rigtig meget blive muligt. Om ikke det hele på én gang, så i hvert fald over tid. Første udviklingsmål ventes operativt om cirka halvandet år – ved udgangen af 2021 og senest i starten af 2022, men allerede omkring årsskiftet vil jægerne opleve klare forbedringer i ansøgningsprocessen om våbentilladelser.

Og hvad er det så helt konkret, vi kan glæde os til?

Farvel til den indscannede samtykkeerklæring

Helt indledningsvis er det måske værd at nævne, at det er IT-virksomheden Netcompany, der har vundet udbuddet om at levere PAC’s nye system, hvilket bestemt ikke behøver være nogen dårlig nyhed. For selvom nogle vil forbinde Netcompany med skolernes nye og undertiden ganske udskældte AULA-platform, så har virksomheden allerede fingrene langt nede i maskinrummet og ved noget om, hvad et offentligt system skal kunne. Det oplyser Jesper Byskov, afdelingsleder i PAC. Faktisk er det samme virksomhed, som lige nu arbejder på højtryk for at færdiggøre et nyt ansøgningssystem til våbenafdelingen, som – når den er klar, forventeligt inden årets udgang – vil gøre ansøgningen om våbentilladelser langt, langt mere smidig end hidtil.

- Ansøgningssystemet gør, at vi kan køre NemID og betaling ind over vores allerede eksisterende system. Med implementering af NemID kommer vi også helt ud over den printede, udfyldte og scannede samtykkeerklæring, fordi det vil kunne klares med en elektronisk tilkendegivelse i stedet for, hvor jægeren accepterer at politiet slår dem op. Og underskriften er også på plads med NemID, forklarer Jesper Byskov.

Og det er altså en opgradering, der som sagt ventes klar allerede i år. Den indscannede samtykkeerklæring, der på mange måde vækker mindelser om telefaxens dage for længe, længe siden, vil næppe blive savnet af nogen. Ej heller af politiet.

Jægerne skal tages med på råd

Det store, forkromede våbensystem, som Netcompanys folk begynder at arbejde på efter sommerferien, er blevet til på baggrund af et EU-direktiv, som kræver, at politiet skal registrere alle våbendele. Med det eksisterende system ville det betyde, at der skulle udstedes 3-4 tilladelser for hvert eneste våben, hvilket selvfølgelig ikke ville have nogen gang på jord. Med en digital løsning vil problemet blive løst, men fordi direktivet i princippet allerede trådet i kraft i december 2019, har man travlt.

- Ingen lande er nået i mål endnu, men det er klart førsteprioriteten at få de mest basale elementer af systemet på plads først. Det betyder, at en masse tidskrævende indtastningsarbejde og bureaukrati fremover vil forsvinde, og at processerne hele vejen igennem bliver mere smidige. Vi vil også få en snabel over til Miljøstyrelsen og Mit Jagttegn, så vi let kan trække informationer derfra, siger Jesper Byskov, som også spår en forkortet sagsbehandlingstid – om end nok først når systemet for alvor er på skinnerne og alle har vænnet sig til det.

Der vil komme en tid, hvor kunden ude hos våbenhandleren kan købe sin riffel og – f.eks. fra en terminal i butikken – via NemID straks logge ind i et intuitivt våbensystem og foretage sin ansøgning eller anmelde sit glatløbede haglgevær på stedet.

- Det ligger os meget på sinde at udvikle et system, der skal være let at håndtere for alle brugere. Jægerne er klart vores største brugergruppe, og derfor har vi især dem i tankerne, når systemet skal udvikles. Hvordan gør vi det mest smidigt, og hvilke features vil jægerne sætte særligt stor pris på. Det er sådan nogle spørgsmål, vi vil stille os selv i udviklingsfasen. I testfasen kunne jægerne som brugergruppe meget vel tænkes at blive inddraget, siger Jesper Byskov.

Hvad krystalkuglen viser os

Men som sagt, så er det ikke alle ønsker, der kan komme med i første udviklingsmål, der primært går ud på at tælles EU-direktivet, og som ventes nået senest primo 2022. Men dernæst flimrer krystalkuglen allerede med ideer, ønsker og forslag. Vi vover at foreslå noget, et fromt ønske, der garanteret står højt på ønskesedlen hos mange:

Vil brugere af det nye system f.eks. kunne slå op og se hvilke våben, der er registreret i deres navn?

- Nej, ikke i første omgang, fordi systemet i så fald vil tage for lang tid at udvikle. Men det er et kæmpe ønske fra vores side at få det, der kan hedde ”Mit våbenskab” på et tidspunkt, så man kan logge på med NemID og se, hvad man har registreret. På den måde bliver det f.eks. også en let sag at forny en tilladelse. Det kan gøres ved at klikke på en knap, som så indlæser alle data med det samme. Men det er som sagt ikke noget, der kommer i første omgang. Desværre. Men jeg forventer, at så snart det nye våbensystem er kørende, så bliver denne feature det næste projekt vi udvikler på – og mon ikke også der kommer en app, der passer til? Det er ikke så meget et spørgsmål om finansiering, men snarere om tid. Om, hvad der skal udvikles først.

Et lignende system forestiller Jesper Byskov sig udviklet til våbenhandlerne, som via en slags udvidet udgave af den enkelte jægers ”Mit våbenskab” får en digital våbenbog med lister over alle de våben, man har på lager. Enkelt og overskueligt, langt mindre bureaukratisk og med betydeligt mindre papirnusseri og manuelle indtastninger i forældede systemer.

Til glæde og lettelse for både jægere, våbenhandlere og folkene i Politiets Administrative Center. Nedtællingen til den digitale tidsalder er begyndt.