OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 08. juni 2020

Digitale våbentilladelser
er en realitet

Godt nyt til dem, som længe har efterspurgt digitale våbentilladelser. De første tilladelser er allerede sendt af sted via e-Boks, og fremover vil alle våbentilladelser blive sendt digitalt. Og nej, du behøver (næsten) ikke printe dem bagefter.

Tekst og Foto: Jacob Munkholm Jensen

En længe efterspurgt vare er nu endelig på hylderne hos Politiets Administrative Center (PAC), som netop nu udruller et nyt system i forbindelse med udstedelse af nye våbentilladelser. I slutningen af sidste uge testede politiet systemet og udsendte i den forbindelse de første digitale tilladelser. I dag, mandag den 8. juni, gik PAC officielt i luften med den nye praksis.

Nu er det nemlig slut med at modtage en kuvert via Post Nord med en fysisk tilladelse, der skal foldes og lægges i en plastiklomme. Våbentilladelserne er blevet digitaliserede og sendes fremover til borgerne i PDF-format via e-Boks. Herfra kan man vælge at printe den ud, folde den sammen og lægge den i en plastiklomme – men man kan også vælge at lade være.

I hvert fald indtil ammunitionen løber tør.

Print når du skal købe ammo

For du skal nemlig stadig medbringe en printet version af tilladelsen, når du vil købe ammunition, så våbenhandleren kan skrive det på tilladelsen. Men ude på jagten og på skydebanen behøver du ikke længere have tilladelsen i lommen.

I forbindelse med den digitale udstedelse er det nemlig ikke længere et krav at du bærer den fysiske tilladelse på dig, når du er på jagt. I stedet kan du nøjes med at fremvise den digitale udgave af tilladelsen, f.eks. via en wallet-app på din smartphone.

Uændret sagsbehandlingstid

De borgere, der er fritaget for digital post, vil modtage tilladelserne som hidtil. Alle andre modtager dem fremover digitalt. Dog skal brugerne ikke forvente lynhurtige ekspeditionstider, blot fordi selve afsendelsen er digitaliseret.

- Selve sagsbehandlingstiden forbliver jo den samme i hvert enkelt tilfælde. Men det er klart, at vi jo kan skære den lange forsendelsestid bort. Som offentlig myndighed er vi forpligtet til at sende posten så billigt som muligt, og derfor har vi set eksempler på, at et brev med våbentilladelse godt kan være 10-14 dage undervejs. Så den tid sparer brugerne, jo, siger Jesper Byskov, afdelingsleder i PAC.

I den forbindelse forventer PAC i øvrigt at spare i omegnen af en million kroner i porto, når de cirka 100.000 årlige tilladelser fremover sendes via e-Boks.

De gamle tilladelser kan scannes

Udover den fremtidige mulighed for at medbringe sine kommende tilladelser elektronisk, omfatter ordningen faktisk også de gamle papirtilladelser.

- Man kan vælge at indscanne sin eksisterende, fysiske våbentilladelse og f.eks. lægge den ind som et dokument i sin e-Boks. Fremover vil det således være tilstrækkeligt at fremvise en elektronisk kopi af en våbentilladelse, som man oprindelig fik tilsendt med posten, lyder det fra Jesper Byskov.

Ifølge PAC er status på sagsbehandlingstider pt. følgende:

  • Fornyelser af våbentilladelser: 30 dage
  • Alm. tilladelser: 31 dage
  • Våbenpas: 7 dage


PAC forventer dog at sagsbehandlingstiden for fornyelser og udstedelse af nye tilladelser når ned på 20 dage op imod sommerferien.