OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 31. oktober 2019

Mårhundeindsatsen lige nu

Status på indsatsen mod mårhund, sådan som den ser ud på dette tidspunkt af året.

I disse uger høstes/snittes de sidste majsmarker. Majsmarkerne er et yndet levested for mårhundene, og høsten er derfor en oplagt mulighed for at få skudt nogle stykker. Det kræver naturligvis noget koordinering at være på plads, når maskinerne kører i marken, men postering af nogle jægere omkring stykkerne, kan med et minimum af indsats kaste adskillige mårhunde af sig. Det er således ikke uset at skyde en ”håndfuld” når de sidste skår bliver taget.

Baitpladserne er et omdrejningspunkt hele året, selvom dyrene kan blive ustabile i januar, februar og starten af marts. Således er det nu baitpladserne kan spille næste års ynglebestand i hænderne på jægeren. Uanset om man vælger fast lys på pladsen, en lygte på riflen eller ”bare” pandelampe og haglbøsse, er der lagt op til endnu en jagtform som udfordrer den engagerede jæger.

På tærsklen til november er det gravjagttid. Fra nu af vil mårhundene i stigende grad tage gravene i brug, og når vi kommer på den anden side af Jul, er netop gravjagten en afgørende jagtform. Jægere, der gerne vil arbejde med gravjagten, har stor glæde af samarbejde over skel, hvor flere grave kan komme i spil, og de gravsøgende hunde opnå størst erfaring. Det er derfor en god ide, at danne såkaldte ”gravbander” som kan støtte hinanden i indsatsen.

Mårhundene går under radaren

På efterårets drivjagter snyder mårhunden ofte både hunden og jægeren, idet den spiller død, når den presses. Denne adfærd betyder, at mange hunde mister interessen for mårhunden og fortsætter uden at man som jæger bliver opmærksom på ”uglerne i mosen”. Det er derfor nødvendigt at være meget opmærksom på hundenes adfærd under jagten i tæt vegetation og følge op på evt. mistanke.

Søger du information om hvorledes indsatsen skal gribes an, kan du finde en række beskrivelser her på DJ’s hjemmeside.

Knæk og bræk!

Relevante links: