OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 04. april 2019

Hærværk mod fårehegn

25 får er blevet dræbt, efter at der var blevet klippet hul i en vestjysk indhegning. På billedet ses en nært beliggende fangstfold, opsat som led i et forskningsprojekt. Trods lokkemad har ingen ulv været inde her.

Tekst: Max Steinar. Foto: Morten Stricker, Dagbladet Holstebro-Struer

Fåreavler-firmaet Storålam udsatte mandag den 1. april 76 får i en indhegning tæt på Vind Hede i Vestjylland. Da Jørgen Blazejewicz og Peter Helen fra Storålam onsdag ville kigge til deres dyr, blev de mødt af synet af dræbte og hårdt kvæstede får. 16 var allerede døde, og ni var så hårdt kvæstede, at de måtte aflives.

Det viste sig, at der var klippet hul i hegnet tæt på en sti, der løber forbi. Et hul på 80-90 cm, hvorigennem ulvene – som mistanken retter sig imod – formodes at være kommet ind.
Vildt- og ulvekonsulent Jens Henrik Jakobsen fra Naturstyrelsen har været på stedet, og har udtaget DNA prøver fra fire af de dræbte får med henblik på at fastslå, om det var ulv, der stod bag angrebet.

Fangstfolde tæt på

I en afstand på cirka 700 til 2.500 meter fra den pågældende fårefold har der i løbet af den seneste måneds tid gået får i tre forskellige indhegninger, som alle er sikrede efter forskrifterne for ulvesikre hegn.

Klods op ad de tre samme hegn har ulveforskerne fra Naturhistorisk Museum, Aarhus, og DCE, Aarhus Universitet, haft etableret de tre fangstfolde, som vi omtalte tidligere på ugen, og der er lavet vildtkamerafotos af ulv, der går forbi fangstfoldens store åbning uden at virke interesseret. Men få timer eller et døgn efter at der var klippet hul ved Storålams indhegning, sker et angreb.

For nylig har forskerne fastslået, at det er en nyetableret ulvepar i området, og Storålams fårefold ligger inden for dette pars territorium.

Jens Henrik Jakobsen oplyser, at der går cirka en måned inden der er lavet en artsbestemmelse hos Senckenberginstituttet i Tyskland - Europas førende i ulvegenetik - og så går der yderligere nogle uger, inden der er lavet en individ bestemmelse.

Læs mere om historien i Dagbladet Holstebro-Struer - klik her!