Offentliggjort den: 02. juli 2024

Solidt engagement ved ERFA-møderne

Jagttegnskursuslærerne mødte igen talstærkt op til årets ERFA-møder, og drøftede konstruktivt aspiranternes vej ind i jagtens verden

Tekst: Jes Mikkelsen, Danmarks Jægerforbund
Foto: Mads Dragsbæk, Danmarks Jægerforbund

På tværs af landet samledes knapt hundrede jagttegnskursuslærere sig til årets ERFA-møder for at dyrke netværket, få inspiration og drøfte jagttegnsundervisningen.

I år havde jagttegnskursuslærerne, sammen med jægerforbundets nyjægerudvalg, sat hinanden stævne ved en bred vifte af undervisningsrelevante arrangementer.

Ingen er bedre til at skubbe på udviklingen af fremtidens haglpatroner end de nye jægere, og derfor blev ERFA-møderne i Holstebro, Strandager og Vordingborg afholdt på skydebaner, hvor det var muligt at afprøve en række nyudviklede patroner mht. materialevalg og hastighed. For jagttegnskursuslærerne var det en god mulighed for at afprøve forskellige patroner, for på den måde at være godt klædt på, til at guide de nye jægere i et hastigt udviklende marked. De håndholdte husmandstests viste, at producenterne har lykkedes godt med at udvikle nye materialer, og ingen af patronerne gav anledning til mindre træf end sædvanlig, og især en patron med haglskål af papir, fik positive ord med på vejen.  

Naturen var udgangspunktet for møderne på Lindenborg Gods, Hevring skydeterræn og Haderslev Dyrehave. På Lindenborg viste skytte og vildtforvalter Nils Jørgensen rundt i det professionelle jagtvæsen, og deltagerne fik syn for arbejdet med jagt, natur og vildtpleje. På samme måde var også rundvisningen i Haderslev Dyrehave af Jens Jacob Sørensen, en herlig inspiration om jagt og forvaltning i det danske kulturlandskab. På Hevring skydeterræn fik deltagerne for alvor mulighed for at strække benene i turen rundt på forsvarets terræn, hvor de, sammen med forsvarets jagtinspektør Marianne Waldorff-Hald, kunne få adgang til det sædvanligvis ellers lukkede område. Mødet var i høj grad også en mulighed for at tale om nyjægerjagterne, som forsvaret og jægerforbundet sammen arrangerer via nyjægerudvalgets regionale koordinatorer.

Møderækken blev afsluttet med et online møde, som var åbent for alle og en mulighed for dem som ikke kunne deltage ved de fysiske arrangementer.  

Se stemningsfyldte billeder og videoer på Instagram: Mads_hos_jagerne 

Betaling for Jagtprøven.dk

Et element som fyldte en del i drøftelserne ved årets møder, var betaling på Jagtprøven.dk. Beslutningen blev vendt og drejet konstruktivt, og en del var selvsagt ærgerlige over, at den gode hjemmeside må indføre betaling. Det generelle billede var dog, at der blandt jagttegnskursuslærerne var forståelse for, at et undervisningsunivers af den kaliber har en betragtelig driftsomkostning, som brugerne må hjælpe med at betale. Fra flere jagttegnskursuslærere var der dog en udtalt bekymring om, at flere aspiranter vil vælge Jagtprøven.dk fra, og at det derfor vil blive vanskeligere at samle hele jagtholdet på platformen.

Læs også: Brugerbetaling for aspiranter på Jagtprøven.dk

Den frivillige jagtprøve kan noget helt specielt

Ved møderne drøftede jagttegnskursuslærerne jægerforbundets uddannelsesprojekt; Præjagttegn, Jagttegn og Nyjægere, som hen over de næste år, skal samle indsatsen for uddannelsen af nye jægere. Projektet har til formål at skabe sammenhæng mellem uddannelsestiltag og alle jagtens prøver, så jægerens anseelse i samfundet fortsat forbliver høj.

I Danmarks Jægerforbund er man nyjæger i 3 år, fra man melder sig ind som kursistmedlem. I løbet af de tre år er det helt essentielt, at jægeren uddannes og dannes frem mod et solidt jægerhåndværk og velanset jægermoral. Den første store prøvelse for aspiranterne er selvsagt jagtprøven. I forberedelsen hertil er den frivillige jagtprøve en enorm hjælp. Desværre ses flere steder et faldende deltagerantal, og dette blev drøftet blandt jagttegnskursuslærerne. Alle var enige om, at generalprøven er en rigtig god investering, men tidens travlhed, og hurtigere tilmelding til ny jagtprøve, gør, at færre vælger at gennemføre den frivillige jagtprøve. Ved mødet i Haderslev konstaterede vildtkonsulent Klaus Sloth, som deltog hele aftenen, at selvom der er mange faktorer ved den praktisk del af jagtprøven, man kan træne i undervisningen, så kan man ikke træne eksamensnerverne væk. Det kan den frivillige jagtprøve afhjælpe. Så fra de deltagende jagttegnskursuslærere var der en stor opfordring til at benytte det fantastiske tilbud om at træne ro-på-nerverne ved de frivillige jagtprøver. Dog sendte ERFA-mødernes deltagere også et klart signal til de afholdende censorer om, at sørge for altid at være opdateret på Miljøstyrelsens instruks for jagtprøven, ellers mister den frivillige jagtprøve sin værdi.   

Vildtforvaltningsrådets jagttegnsudvalg

Som det blev besluttet i 2023 har Vildtforvaltningsrådet etableret et jagttegnsudvalg. Jagttegnsudvalget skal arbejde med udviklingen af jagt-, skyde- og falkonerprøver samt uddannelse af instruktører og jagttegnskursuslærere. Dertil har jagttegnsudvalget også ansvaret for tiltag omkring sikkerhed ved jagt. Formand for Danmarks Jægerforbund, Claus Lind Christensen, er nedsat som formand for jagttegnsudvalget. Derudover er organisationerne Danmarks Naturfredningsforening, Landbrug & Fødevarer, Dansk Skovforening og Friluftsrådet med i jagttegnsudvalget.

Danmarks Jægerforbund repræsenteres i jagttegnsudvalget af jægerforbundets sekretariat, og Miljøstyrelsen deltager med udpegede embedsfolk.

ERFA-møderne er helt centrale for jægerforbundets arbejde i VFR-jagttegnsudvalg, da det er herfra input til processen udspringer, og er med til at styrke sammenhængen og forståelsen af jagttegnsundervisningen helt fra politisk niveau og ud i undervisningslokalet.

Jagttegnskursuslærerne udtrykker bekymring for deling af jagtprøvespørgsmål på baggrund af aktindsigt, og tidlig afkrydsning af gennemført jagttegnskursus. Disse områder bør have jagttegnsudvalgets og myndighedernes opmærksomhed i det fremadrettede arbejde, lyder det fra underviserne.

Nyjægerjagter og nyjægermentorer

Samarbejdet mellem forsvaret og Danmarks Jægerforbund omkring nyjægerjagter er blevet stærkt cementeret igennem de sidste par jagtsæsoner, hvilket er til stor glæde for begge organisationer og ikke mindst nyjægerne. Der vil igen i år blive gennemført nyjægerjagter over hele landet på udvalgte terræner. Jagterne koordineres og planlægges i et tæt samarbejde mellem forsvarets jagtinspektør og kredsenes nyjægerkoordinator. På ERFA-møderne var der lejlighed til at drøfte hvorledes nyjæger-pladserne fordeles og tilbydes i de enkelte kredse.

Kontakt gerne din regionale nyjægerkoordinator og hør nærmere om hvordan nyjægerjagterne planlægges lokalt.

Antallet af nyjægerjagter vokser rundt om i landet, så for at håndtere efterspørgslen og udviklingen af de lokale netværk, arbejder nyjægerudvalget på at oprette et korps af nyjægermentorer, som kan støtte den vigtige uddannelsesopgave, når de nye jægere skal afsted på den første jagt.  

Opdatering af lovhæfte og materialer

Jagttegnskursuslærerne gav værdifulde input til vedligeholdelsen af jægerforbundets undervisningsportefølje, og sekretariatet igangsætter arbejde med at opdatere materialerne. De mange powerpoints til jagttegnsundervisningen får en opgradering, og det årlige lovhæfte udkommer på sædvanlig vis omkring efterårsferien.

 

Læs også: Færre gik til jagtprøve i 2023

Instagramopslag fra ERFA-møderne 

Billeder fra ERFA-møderne