Hvordan kan du bidrage til biodiversiteten?

Det kan være svært at navigere i, hvad man selv kan gøre for at bidrage til en rigere biodiversitet. Vi jægere kan selvfølgelig ikke løse problemet alene, men der er større og mindre tiltag, du kan lave for at forbedre biodiversiteten. Hvad og hvor meget du vil gøre, er op til dig.

Tekst: Emma Astrup Sørensen
Foto: Jacob Munkholm Jensen

Hvor skal du starte? Det er ikke praktisk muligt at pleje alle de områder, der er under forandring. Start, hvor det er vigtigst: Stands ulykken! Det er budskab- et i brandmandens lov, der hjælper dig med at prioritere din indsats.

Prioriteringerne består af tre trin:

  1. Start med at bevare den natur, vi allerede har. Det vil sige forhindre fjernelse af naturområder, småbiotoper, markveje, vådområder, levende hegn m.m. F.eks. indeholder et gammelt levende hegn eller krat flere forskellige arter end en gruppe nyplantede træer, og derfor skal vi ikke kun etablere nyt, men først og fremmest passe på det, vi har.
  2. Derefter skal velbevarede naturområder beskyttes mod skadelige påvirkninger. Det kan f.eks. være ved at etablere småbiotoper, der kan fungere som bufferzone mellem dyrkningsarealer og naturarealer for at beskytte området mod pesticider og gødning.
  3. Det er også muligt at skabe mere plads til biodiversiteten, derfor handler sidste punkt i brandmandens lov om at genoprette natur, f.eks. ved at genskabe naturlig hydrologi eller rydning og afgræsning af lysåbne naturarealer. Etablering af ny natur i landbrugslandet er også til gavn for fugle, pattedyr og insekter. Det gælder både permanente tiltag som skovrejsning, etablering af søer og vandhuller samt levende hegn og flerårige tiltag i dyrkningsfladen som insektvolde, småbiotoper, braklægning og flerårige markvildtstriber.

Du kan gøre meget ved at gøre lidt

Hvis du har områder, hvor det ikke er rentabelt at dyrke jorden, kan du med fordel lade arealet stå urørt hen til naturlig succession. Med tiden vil området blive tilgroet og skabe levesteder for insekter og dyreliv.

Du kan også med fordel lade dine beplantninger som f.eks. læbælter og remiser gro vildt, for nedfaldne grene og døde buske og træer udgør nemlig gode leve- og skjulesteder for insekter og mindre dyr. Det samme gælder, hvis du beskærer buske og træer, så lad endelige træer og grene ligge på jorden i stedet for at køre det væk. Du kan også vælge at halvfælde træer, på den måde kommer skud og blade ned i en højde, hvor dyrene kan nå dem.

Læs hele artiklen i vores gratis sammendrag af seneste udgave af Jæger.