Offentliggjort den: 29. juli 2024

Generel god opbakning til jagt i Danmark

91 pct. af danskerne ser positivt på jagt i Danmark, hvilket er den højeste accept af jagt i hele Europa.

Tekst: Joan Brønnum Kvist

91 pct. af den danske befolkning accepterer jagt. 5 pct. accepterer ikke jagt, mens de resterende 4 pct. er uafklarede. Sådan lyder den vigtigste konklusion i den seneste analyse af befolkningen holdning til jagt, som analysefirmaet YouGov gennemførte i februar 2024 på vegne af Danmarks Jægerforbund. Analysen er den seneste over en årrække, hvilket giver os mulighed for at følge udviklingen tæt.

Accepten af jagt – udvikling over årene Kigger vi ind i tallene bag det overordnede resultat, ses, at i 2024 accepterer 5 pct. slet ikke jagt, 12 pct. accepterer jagt i mindre grad, 37 pct. i nogen grad, 27 pct. i høj grad og 15 pct. i meget høj grad. 4 pct. ved ikke, hvad de skal svare. Sammenligner vi resultaterne over årene, ses, at der i det seneste år er sket en udvikling i den positive retning, hvor færre udtrykker, de slet ikke accepterer jagt, ligesom der også er færre, der accepterer jagt i mindre grad og i nogen grad.

- Vi er utrolig glade for, at der er en så udbredt accept af jagten. Det viser, at der er stor forståelse for jagten og jægernes rolle i forhold til naturforvaltningen, siger formanden for Danmarks Jægerforbund, Claus Lind Christensen, og fortsætter:

- Når man tænker på, at der kun er 3 pct. af befolkningen, der går på jagt, lover det godt for fremtidige generationers mulighed for at gå på jagt, at der blandt den øvrige befolkning er så stor accept.

Jægerne udgør et mindretal af den danske befolkning, og det er et fælles ansvar, at alle jægere bidrager til de gode fortællinger om jagten gennem formidling og godt jægerhåndværk, så vi både sikrer den fortsatte accept, men måske også får flere overbevist om det gode ved at være jæger.

Karakteristik af en jagtmodstander

Ikke alle i befolkningen er lige positive over for jagt og jægere. Kigger vi i analysen, ser vi, at det typisk er kvinder, der er mere negative end mænd. De største modstandere er i alderen under 30 eller imellem 40-49 år og bosiddende i hovedstaden eller Nordjylland. Den nordjyske vinkel er overraskende og ikke set tidligere.

Hvilke emner er relevante at tale med ikke-jægerne om?

Analysen afslører en række emner, der er oplagte at fortælle om i et møde med en ikke-jæger. En stor del af befolkningen har et overvejende positivt billede af, at jægerne passer godt på naturen, at jægerne kun skyder det vildt, som bestanden kan tåle, og at jægerne løser konkrete samfundsproblemer. Et emne som udsætning kan være mere konfliktfyldt. Tallene viser, at 15 pct. mener, at jagt på udsat vildt er uacceptabelt, hvilket gør dette udsagn til det, som flest har en negativ holdning til.

Et andet spændende emne at tale om er, hvilke positive gevinster børn kan høste ved at få større viden om naturen. 69 pct. mener, det er sundt for børn at lære om natur, vildt og jagt, men kun 53 pct. mener, at det bedst sker sammen med forældrene. Et sidste emne, der er værd at fremhæve, er, at hele 75 pct. mener, at det er godt for vores mentale sundhed at være i naturen.

Hvad med verden omkring os? Sammenligner vi de danske resultater med tilsvarende analyser fra andre europæiske lande, ser vi, at den danske befolknings accept af jagten er enestående høj, hvor accepten i f.eks. Frankrig, og Østrig er på ca. 70 pct. Også derfor er resultat- et set fra Danmarks Jægerforbunds synspunkt positivt, og udviklingen er stabil. Det vidner om en generel god opbakning til jagten og jægerne.