Offentliggjort den: 19. december 2023

Lyddæmpere til jagtrifler kræver ikke selvstændig våbentilladelse

Kun hvis du anvender en lyddæmper på et luftgevær eller et glatløbet haglvåben, skal du stadig have selvstændig våbentilladelse til lyddæmperen.

Tekst: Nicholai Vigger Knudsen

Er du en af de mange, der har modtaget en erindringsskrivelse fra politiet om, at tilladelsen til din lyddæmper snart udløber? I så fald har vi her skitseret nogle af de muligheder, du har, hvis du stadig ønsker at være i lovlig besiddelse af lyddæmperen.

Særskilte våbentilladelser til lyddæmpere gælder typisk i fem år, og kort tid inden de udløber, sender politiet som oftest en erindringsskrivelse om, at du enten skal forny tilladelsen eller annullere den. Men har du en gyldig våbentilladelse til riffel, behøver du faktisk ikke en særskilt tilladelse til lyddæmper. Grunden til at du har fået skrivelsen er, at politiet i deres system ikke kan se ud fra tilladelsen, om lyddæmperen anvendes til et luftgevær, et haglvåben eller en jagtriffel.

Den 1. juli 2020 ændrede justitsministeren våbenbekendtgørelsen, så alle os, der har en gyldig våbentilladelse til en jagtriffel, uden yderligere tilladelser kan erhverve, bære, besidde og anvende lyddæmpere, der kan monteres på den pågældende jagtriffel. Dette gælder ikke for lyddæmpere til luftgeværer og glatløbet haglvåben. For disse våben gælder det stadig, at du skal ansøge om en særskilt våbentilladelse til lyddæmpere. Så hvis du har en gyldig våbentilladelse til en jagtriffel, hvor lyddæmperen kan monteres, behøver du altså ikke en særskilt tilladelse til den pågældende lyddæmper.

Modtager du førnævnte erindringsskrivelse fra politiet, vil det nemmeste være blot at annullerer våbentilladelsen til lyddæmperen ved at gå ind på politi.dk og annullere din tilladelse til lyddæmperen. For som sagt: Da du allerede har en gyldig våbentilladelse til jagtriffel, er den ikke længere nødvendig. Du skal have NemID og journalnummer på den tilladelse, du ønsker at annullere, klar for at kunne foretage annulleringen.