Offentliggjort den: 29. august 2023

Kappestrid for gentlemen

FM i bueskydning blev i år afholdt under naturskønne forhold i den nedlagt dyrehave foran hovedbygningen på Svenstrup Gods.

Tekst og Foto: Thomas Lindy Nissen

Klokken 09.15 kunne bornholmske Boris Larsen blæse til samling på græsplænen foran den prominente hovedbygning på det midtsjællandske gods. Herefter tog Orla Hansen ordet for at byde velkommen, gennemgå reglerne og inddele de 47 deltagende skytter i de respektive 12 patruljer.

Familien med på sidelinjen

Det var lummert og overskyet, da Jean Lyster fra Svendborg Buejægere klokken 09.30 kunne trække buen for at sætte mesterskabets første pil i en 3D dåhjort på græsengen lige foran hovedbygningen.

FM i bueskydning er ikke bare en konkurrence, det er også en social begivenhed, der løber over en weekend. Af de mange skytter der overnattede på konkurrencepladsen fra fredag til søndag havde flere taget familien med. Fra sidelinjen fulgte Jeans hustru Heidi Lyster således skydningen. Heidi rejser sammen med parret datter Natali med rundt til stævner og hun overvejer stærkt selv at begynde med bueskydningen. Heidi og Natali havde slået følgeskab med 14-årige Naya Lauritzen, vis far – Niels Jensen – godt kan have svært ved at koncentrere sig, når datteren følger ham. Efter eget udsagn snakker hun nemlig lidt rigeligt.

Svenstrup Gods har et areal på 3.650 hektar, hvoraf jagtretten til 1.200 hektar er under godsets skytte Søren Jensen. Ud over et smukt areal havde godset også stillet gode faciliteter til rådighed for buejægerne. Både Christian Wedell-Neergaard, hans skytte og skytteelven Mads Larsen var da også ude at opleve skydningen på nærmeste hold. De udtrykte alle stor respekt for skytternes evner og pointerede i øvrigt den stilhed, der hvilede over konkurrenceterrænet.

Fra compound til traditionel bue

På trods af banens sværhedsgrad blev der leveret rigtigt mange gode skud. Helt berettiget udtrykte Claus Pindbo fra Kvols & Omegns Jagtforening tilfredshed med sin skydning, da han på post 26 netop havde scoret tre point med et lungeskud til et vildsvin på 30 meter. På post 29 blev der skruet op for sværhedsgraden, da der skulle skydes til en bjørn på 40 meter. Her beviste han, hvorfor han gennem de sidste tre år har været en del af det danske 3D landshold – han satte pilen i fempointscirklen.

I samme patrulje som Claus gik Sarah Høgholt Erbs fra Nørre Snede Jagtforening. Som Claus var hun blandt de syv skytter i klassen for traditionelle buer, om end det ikke var helt frivilligt.

- Egentlig skulle jeg have skudt i compoundbueklassen, men da sigtet på min compoundbue gik i stykker for en uge siden, tog jeg i stedet min recurvebue med, fortalte hun.

Recurvebuen var indkøbt et halvt år forinden. Hun skød lidt med den på det tidspunkt, men hele sommeren havde den hængt på væggen, indtil sigte på compoundbuen gik i stykker. Det var altså reelt kun med en uges træning i bagagen, at hun stillede i den traditionelle klasse. På 40-meter-bjørnen skød hun tre point og opnåede derved en vis respekt blandt vi, der så på fra sidelinjen.

Et højt smæld

Ved en bueskydningskonkurrence sker det ofte, at der skal en nærmere vurdering til, for at beslutte om pointringen er brudt af en pil eller ej. Det er de fire skytter i patruljen, som dømmer hinanden, og ingen patruljer forlader en respektive poster, før der er opnået enighed om pilens placering. Der kigges ofte grundigt efter, men det skaber aldrig den store diskussion: FM i bueskydning er ganske enkelt en kappestrid for gentlemen.

Banen gik gennem smukt terræn med gamle linde-, kastanje- og egetræer. Skytterne kom forbi små vandhuller, åbne enge, en vinmark, småskove og campingområdet. Undervejs kunne de nyde blishønsene i søen, spætterne i træerne, fiskehejrerne på engen, havørnen over remiserne og fasanerne i underskoven.

Undervejs lød der et ordentligt smæld, da Elena Vester uheldigvis tørskød sin bue. Hun havde - som mange sikkert har gjort det før hende - glemt at klikke en pil på strengen, inden hun trak. Men sådan kan det jo gå, når der skal overvejes, udpeges og studeres i den grad, som der skal ved et FM.

Grenå Jagtforenings bueafdeling havde medbragt en buepresse, som sekretariatets mand Lars Thune fik sat op og ved hans mellemkomst var Elena snart på banen igen.

- Hvad gør man ikke for at få lidt opmærksomhed, konstaterede hun med et stort smil på læben, da hun kort efter kunne fortsætte konkurrencen med en bue, der tilsyneladende ikke havde taget skade af forglemmelsen.

Svendborg Buejægere har godt fat i lokalmedlemmerne og havde til dette FM lavet en klubtur. Den aktive forening stillede således med 13 mand, mens kreds 1 - der i år havde en lang køretur - blot var repræsenteret ved Anders Heitmann Larsen fra foreningen Buejægerne Thy Mors, der blev startet i 2022.

Efter endt patrulje diskede Peter Svane op med grillpølser og hjemmebagt brød og sikrede dermed, at alle havde noget at gå efter uanset evnerne på banen.

Ingen med fuldt hus

Det var buekoordinator i kreds 6 Tom Buxbom, der havde sat banen. Målene var afvekslende og placeret med omtanke – eller måske rettere bagtanke – i det smukke terræn. Der blev både jublet og udtryk bandeord.

- Det var en fed banen. Den var meget teknisk og udfordrende. Kommer der nogen ind med maksimumpoint, vil jeg blive overrasket, konstaterede Martin König fra Svendborg Buejæger, da han som en af de første kunne indlevere pointskemaet i sekretariatet. Med 122 point ud af 150 mulige havde den unge bueskytte gjort det godt.

Han fik ret i sin forudsigelse, idet dagens bedste skytte og forbundsmester 2023 i compoundklassen herre blev Martin Jensen med 144 point. Anden- og tredjepladsens skulle fordeles ved omskydning mellem Eigil Frey, Morten Stochkendahl og Jacob Tinghede, der alle nåede 134 point. I omskydningen, der foregik på den vindomsuste brakmark foran hovedbygningen trak Eigil Frey det længste strå, mens Morten Stochkendahl med den næstbedst placerede pil skubbede Jacob Tinghede ud fra podiepladserne.

Se klippet fra omskydningen her:

Ros til bueudvalgene

I compoundklassen for kvinder deltog blot to skytte. Her tog Lissi Capion fra Svendborg Buejægere guld med 98 point, mens Anette Olsen fra Sakskøbing Buejægere tog sølvet med 90 point.

I klassen for de traditionelle buer kunne Claus Pindbo med 100 point stille sig øverst på skamlen, mens Henrik Paulsen med 54 point tog sølv. Bronze gik i den klasse til Bjarne Olsen fra Hagested Gislinge Jagtforening.

Du kan se alle resultater fra de tre klasser i dette link.

- Det var en megafed bane med mange kringlede skud. Det er den sværeste bane, jeg har skudt på i regi af Danmarks Jægerforbund, konstaterede Martin Jensen efter præmieoverrækkelsen. Han lagde heller ikke skjul på sin glæde over sejren, ikke mindst set i lyset af at han endte som nr. 4 i 2022 efter omskydning med Eigil Frey, Jacob Tinghede og Orla Hansen.

Afslutningsvis roste hovedbestyrelsesmedlem for kreds 7 og formand for våbenudvalget Marie-Louise M. Achton-Lyng bueudvalgene for deres hårde arbejde.

- Jeg kan kun opfordre buejægerne til at værdsætte udvalgenes arbejde, sagde hun.

Årsmøde og festmiddag

Inden aftenens festmiddagen blev der afholdt årsmøde i det buepolitiske udvalg, hvor formand Jørgen Vester blev genvalgt uden modkandidat. Han fortsætter således de næste to år.

Det blev et møde uden dramatik, som du kan læse referat fra i dette link. På mødet fik de fremmødte også en videohilsen fra Danmarks Jægerforbunds formand Claus Lind Christensen. Se formandens hilsen til buejægerne i dette link.

Herefter serverede Peter Svane en menu bestående af røget laks til forret, helstegt oksemørbrad med bagte kartofler, stegte champignon og østershatte samt bearnaisesmør til hovedret og lagkage til kaffen. Festmiddagens fik mange roser med på vejen.

Afslutningsvis er der blot tilbage at huske interesserede buejægere og bueskytter på at sætte kryds i kalenderen. I 2024 afholdes forbundsmesterskabet og årsmødet med valg af formand for bueaktivitetsudvalget samt sponsorskydningen i Nordjylland hos Kreds 1. Og det bliver som i år i den sidste weekend i august.

Vel mødt!