Hunting Skills – en stemningsfuld succes
Vejret var med udstillere, instruktører og besøgende nyjægere da jægerforbundets kreds 6 og 7 søndag afholdte et fælles Hunting Skills i Køge – arrangementet var velbesøgt.
Danmarks Jægerforbunds Nyjægerudvalg afholder nyjægerarrangementer over hele landet, således at landets mange nye jægere kan få mulighed for at komme godt i gang med jagten. I kreds 6 og 7 (de to sjællandske kredse) havde man i år valgt at afholde et stort fællesarrangement på ”neutral grund” på Køge-Herfølge Jagtforenings prima anlæg lige uden for Herfølge.
Mange muligheder
Hunting Skills er i bund og grund en lokal jagt- og naturmesse, men det er ikke tilfældigt, at man har valgt det moderne navn til eventet.
- I dag er nye jægere ikke alle unge, faktisk er gennemsnitsalderen næsten 40 år, så en del nye jægere, typisk af den lidt høje alder, er ikke så glade for betegnelsen nyjægere, derfor kalder vi arrangementerne for Hunting Skills, da jagt er et håndværk. Det engelske udtryk 'skills', altså håndværk, anvendes for at skabe parallellen til de arrangementer, hvor landets bedste håndværkere mødes, og dyster på baggrund af deres faglige formåen. Vi jægere skal også vise vores håndværksmæssige formåen, og med stolthed vise de typer af naturhåndværk, som vi praktiserer, sagde formand for Danmarks Jægerforbunds Nyjægerudvalg Finn Hvid Bertelsen.
På messen var det muligt at møde repræsentanter fra Danmarks Jægerforbund, samt influencere som Stefanie Poulsen og udstillere fra projekt Bliv NaturligVis. Derudover gav jagtforretningen Jagtuniverset gode råd om beklædning og grej til stort set alle typer af jagt, ligesom Jagt-Jakt havde en stand med termisk udstyr til mårhunderegulering og vildsvinejagt i udlandet. Det var også muligt at få gode råd om kragejagt fra TDA Calls & Decoy design eller se udstyr til gåsejagt hos DKWAI hunting gear. På strand- og havjagtstanden fremviste man bl.a. pramme og lokkeænder, alt imens Aurora Jagtrejser åbnede nyjægernes øjne for mulige jagtoplevelser i udlandet.
Mad af vildt
Messen blev besøgt af unge og gamle, af nyjægere og jagttegnsaspiranter og af deres venner og familier. På pladsen kunne man opleve et virvar af hunde og børn mellem standene, hvor kompetente branchefolk øste af deres viden. På den anden side af skydebanens støjvolde hørtes svage knald fra de mange skud, der gennem dagen – under kyndig vejledning fra jagtforeningens flugtskydningsinstruktører – blev skudt til side- og bagduer.
- Vi fandt arrangementet via Danmarks Jægerforbunds hjemmeside og syntes det kunne være meget interessant at komme ned og se det, fortalte 21-årige Christian Moos Risager fra Melby. Han besøgte messen sammen med kæresten Frida, der ikke selv vil være jæger, men som dog syntes forgabt i de mange jagthunde, der var på pladsen.
- Det er et imponerende godt arrangement, med et godt udbud af boder og god plads til at man kan nå at tale med de forskellige udstillere. Jeg synes faktisk, det hele var spændende, men specielt gåsejagtstanden og den med jagtrejser var interessante og så selvfølgelig prøvesmagningerne af grillet dåvildt, for vildtretter er jo altid godt, sluttede den unge jagttegnsaspirant, der – som mange før ham – fangede interessen for jagt via DR’s succesprogram Nak & Æd.
Kød til grillen
To gange i løbet af dagen var der opvisning i udredning af schweissspor ved Kim Lindgren og begge gange trak den mange publikummer. Efter spidshjorten var fundet, skulle den bjærges til forlægningspladsen, hvor dyret blev forlagt med hjælp fra de, der havde lyst at prøve. Det havde bl.a. Ida Christine Jacobsen, der netop er blevet færdig med den teoretiske del af jagttegnsundervisningen.
- Tidligere var jeg fuglekigger, men nu vil jeg altså ud og jage nogle dyr, og jeg synes, det var fedt at prøve at hjælpe med at ordne dyret, det er noget, jeg aldrig har prøvet før, sagde den 27-årige københavner med et stort smil på læben. Og hun syntes bestemt ikke nervøs for at tage fat i den praktiske og mere ”blodige” del af jagten.
Efter forlægningen endte kødet hos kokken Andreas Bjerrum, der lavede delikate smagsprøver af grillet rygfilet med svampesauce og persilleolie.
I løbet af dagen blæste jagthornblæsere fra Næstved Jagtforening og Ballerup Jagtforening smukke stykker, mens der blev givet gode råd omkring, hvilke hunderacer der passer til eks. familien eller specifikke jagtformer. På jagthundesiden blev bl.a. også vist imponerende apporteringsøvelser på pladsen mellem besøgende og udstillere. Der var ligeledes mulighed for at træne til haglskydeprøven, skyde med bue, gå en natursti – med medaljer til børnene – eller afprøve skydeevnerne hos SIMWAY jagtsimulator i klubhuset.
Positiv oplevelse
- Der var super god stemning fra første øjeblik, og jeg blev taget så godt imod. Instruktørerne er åbne, imødekommende og lyttende og de vil meget gerne lære fra sig, sagde 46-årige Helena Nielsen fra Vordingborg.
- Udstillingen giver god mulighed for at se lidt forskelligt, og møde nogle af de branchefolk, som jeg følger på sociale medier. Og ikke mindst giver arrangementet chance for, at jeg kan prøve at skyde igen, noget jeg ikke har gjort, siden jeg var helt ung og gik på jagt med min far, fortsatte jagttegnsaspiranten, der meget godt repræsenterede vor tids typiske nyjæger, altså en nyjæger der er sådan cirka midt i livet.
- Nu gælder det bare om at få det jagttegn, så jeg igen kan opleve at gå på jagt med min far, ligesom da jeg var barn, men altså nu selv som jæger, sluttede hun.
Ved dagens afslutning kunne det konstateres, at man havde haft 215 besøgende.
- Der har været en rigtig god stemning hele dagen, det har været en fornøjelse for de frivillige at møde så mange positive og glade mennesker i alle aldre og køn. For mig er der ingen tvivl om, at de frivilliges eget engagement har smittet af og bidraget til formidling af budskabet om, hvad naturen kan give af gode jagtoplevelser, sagde nyjægerudvalgsformanden efter eventet.
At være jæger er en livslang læringsproces, hvor man hele tiden har mulighed for at udvikle sig og bygge på. Man bliver aldrig færdig og kan alt efter interesse, erfaring og økonomi specialisere sig inden for både hagl-, riffel- og/eller buejagt, ligesom der er et hav af jagtformer og vildtarter som kræver uddannelse og viden – og her er arrangementer som Hunting Skills med til at hjælpe både unge og ældre nye jægere godt på vej.
- De besøgendes interesse i dag viser vel også, at der er et stort behov for arrangementer som Hunting Skills, hvor ny og gamle jægere kan få muligheden for at skaffe viden, inspiration og mulighed for at etablere netværk inden for netop den del af jagten, som har interesse, konstaterede udvalgsformanden afslutningsvis.