OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 20. oktober 2021

Fakta om hjerte-lungeorm hos vildt

Den franske hjerteorm kan være livsfarlig for smittede hunde, mens rævens lungeorm yderst sjældent giver alvorlig sygdom. Dog går de under fællesbetegnelsen ”hjerte-lungeorm.” Bliv kogere på dem her.

Der er flere parasitter, der til sammen kan kaldes hjerte-lungeorm. Fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) og rævens lungeorm (Crenosoma vulpis) kaldes ofte hjertelungeorm som en fælles betegnelse. Dette er dog en forsimpling, da den franske hjerteorm kan være livsfarlig for smittede hunde, mens rævens lungeorm yderst sjældent giver alvorlige sygdom. Der er tale om rundorm, som spredes via snegle og sommetider padder. Den mikroskopiske orm lever og formerer sig i blodkarrene i den smittede hunds lunger. Larverne kommer ud via hundens afføring og optages af snegle. I sneglene udvikler larverne sig til at blive smitsomme og inficerer nye hunde, som kommer i kontakt med sneglene.

Hjerte-lungeorm kan være svær at opdage fordi symptomerne kan variere i både styrke og varighed. I perioder kan de aftage og i enkelte tilfælde vises næsten ingen symptomer. Det kan typisk opleves som træthed, vedvarende hoste og ved at hunden ikke kan holde til samme mængde motion, som normalt. Symptomerne opstår blandt andet, idet larverne vandrer igennem kroppen og ud til lungerne, hvor de hostes op. Denne vandring kan skabe store skader i hundens krop og lunger. De voksne orm sidder i blodårerne mellem hjertet og lungerne, og derfor kan symptomerne forveksles med hjertesvigt. Der går typisk 30-60 dage fra hunden smittes til man kan teste den positiv.

For at undersøge vilde kødæderes potentiale som reservoirværter for disse parasitter blev der i 2017-19 udtaget materiale (hjerte og lunger) fra i alt 1041 danske vilde dyr: 476 mårhunde, 367 røde ræve, 123 vilde mink , 31 husmår, 30 oddere og 14 ildere. Materialet blev undersøgt for hjerte-lungeorm. Der blev fundet fransk hjerteorm og rævens lungeorm hos mårhunde, mink og ildere. Derudover er det første gang at fransk hjerteorm og rævens lungeorm er diagnosticeret i vilde mink på Bornholm. Fundene blev gjort i alle danske regioner.

Forekomsten af fransk hjerteorm ser ud til at være steget hos de røde ræve i Danmark i forhold til tidligere undersøgelser, mens forekomsten af rævens lungeorm er lavere end tidligere undersøgelser. Undersøgelsen viste, at flere vilde rovdyr kan være reservoirværter for hjerte-lungeorm. Stigningen i forekomsten af fransk hjerteorm kendes ikke, men måske spiller en stigende gennemsnitlig temperatur i Danmark en rolle for en øget sneglebestand, der bidrager til parasitternes livscyklus.


Foto: Stefan Walkowski på Wikimedia Commons, Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)