OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 13. juli 2021

'Dansker med Ulve': Ny sommerudstilling om ulv

I denne sommer er der ulve på programmet på Naturhistorisk Muesum i Aarhus. Udstillingen 'Dansker med Ulve' sætter debatten og ulveproblematikken i perspektiv, og forsøger at skabe forståelse for splittelsen i befolkningen.

Hvorfor vækker ulven så voldsomme følelser i os? Er der plads til ulve i Danmark? Og er der overhovedet plads til vild natur? Disse og mange flere spørgsmål sætter Naturhistorisk Museum Aarhus i perspektiv i den stort anlagte særudstilling med navnet 'Dansker med Ulve', der kører hen over sommeren på Naturhistorisk Museum i Aarhus.

I december 2012 fandt en ornitolog en død ulv i Nationalpark Thy efter 200 års fravær i den danske natur. Det skabte ikke udelt begejstring. Nogle hilste dyret velkommen tilbage. Andre ønskede den ad hekkenfeldt til. Der var ikke plads i Danmark til et rovdyr af den størrelse. 200 års fredstid var slut. Hvorfor?

Er der plads til ulven i Danmark?

Spørgsmålene er mange: For er den glubske ulv en realitet eller en forestilling? Og kommer ulven for tæt på os eller har vi mulighed for sameksistens i et moderne samfund? Folks følelser er splittede mellem kulturhistoriske myter og sagn, nutidens rygter om ulvedrab og forskernes viden om dyrets migration og adfærd. Debatten er fortsat massiv, er ofte polariseret og er kendetegnet ved et modsætningsforhold mellem land og by.

Med 'Dansker med Ulve' sættes debatten og ulveproblematikken i perspektiv. Udstillingen, der er udviklet i samarbejde mellem Naturhistorisk Museum Aarhus, Holstebro Museum og København Zoo, tager ikke stilling til ulvens forekomst i Danmark, men skal få de besøgende på museet til bedre at forstå debatten og splittelsen blandt befolkningen og reflektere over deres eget natursyn. Ulvens nære biologiske slægtskab med hunden sættes også i spil gennem en udstilling af 10 konserverede ulve kombineret med museets helt unikke samling af udstoppede hunde.

Solidt fagligt fundament

Naturhistorisk Museum i Aarhus har siden 2013 i samarbejde med Aarhus Universitet forsket og indsamlet videnskabelige data og viden om ulve i Danmark. Museet og Aarhus Universitet er ansvarlige for den nationale ulveovervågning med reference til Miljøstyrelsen. Igennem 7 år har forskerhold fra museet og universitetet indsamlet og analyseret detaljeret viden om ulvenes færden i Danmark. Museumsdirektør for Naturhistorisk Museum Aarhus, Bo Skaarup, forklarer, at museet derfor har opbygget en betydelig viden om ulven i Danmark; en viden, der gør museet i stand til at sætte de mange holdninger til ulven i perspektiv i Danmarks første store udstilling om menneskets møde med ulven.

Udstillingen henvender sig til hele familien - børn dog helst ifølge med voksne, da der både forekommer dramatiske scener og autentiske konserverede ulve og hunde.

  • Sted: Naturhistorisk Museum, Wilhelm Meyers Allé 10 i Aarhus C
  • Entré: 100 kr. for voksne, børn op til 18 år gratis adgang
  • Arrangør: Naturhistorisk Museum Aarhus i samarbejde med De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune og København Zoo