Nu åbnes den tyske grænse for jægerne
Gennem hele foråret har grænsen til Tyskland med enkelte undtagelser været lukket for danske jægere. Men fra og med den 16. juni kan man igen passere grænsen og opleve den tyske jagt.
Fra tirsdag den 16. juni vil danskere igen kunne rejse ind i Tyskland uden den grænsekontrol og de karantæneregler, der ellers har været gældende. Dermed når vi til enden på et tre måneder langt forløb, der har været frustrerende for mange danske jægere.
Men at grænsen har været lukket frem til nu, har ikke betydet, at alle danske jægere har været holdt ude. For den tyske grænseåbning er blot kulminationen på et længere forløb med gradvise åbninger.
Slesvig-Holsten: Jagt er nødvendigt
Nemmest har det været for de jægere, der har jagt i Slesvig-Holsten, og som således ikke har haft behov for at skulle overnatte i forbindelse med jagten. En udmelding fra delstatsregeringen allerede før bukkejagten gik ind der den 1. maj, gav disse jægere fri adgang over den ellers lukkede grænse.
”Henrejsen til jagtterrænet som jagtlejer, indehaver af et eget jagtterræn eller indehaver af en fast jagttilladelse er ikke at betragte som turisme. Udøvelsen af jagt er en nødvendighed, og dermed er rejsen til jagtterrænet i Slesvig-Holsten tilladt”, stod der i erklæringen.
Det betyder, at disse danske jægere har haft adgang til deres terræner gennem hele bukkesæsonen – i hvert fald i det omfang, som de har haft deres tyske jagttegn, der, som mange ved, i år har været ramt af store forsinkelser ved udstedelsen.
Sværere andre steder
I andre tyske delstater har man haft en lignende holdning til jagtens nødvendighed, men til gengæld holdt meget igen på rejse- og opholdstilladelserne af hensyn til de generelle corona-regler, idet jagten her har krævet længere rejser og overnatninger.
Enkelte danske jagtlejere har haft held med at komme på jagt på deres tyske revirer i maj og juni mens andre ikke har kunnet få de nødvendige dokumenter, der skulle til for at de kunne passere grænsen. Men fremover bliver både rejsen og opholdet uden videre muligt.
I Mecklenburg-Vorpommern, hvor mange danskere traditionelt går på jagt, oplyser statsskovvæsnet således, at der efter den 15. juni vil være åbent for alle danske jægere, også dem, der ikke har fast jagt i området, men blot ønsker at komme på bukke- eller vildsvinejagt.
- Såfremt rejsen ellers er i overensstemmelse med gældende regler og retningslinjer på corona-området, kan udenlandske jægere sagtens komme på jagt i skovene, oplyser Jörg Sündermann, der er jagtansvarlig i Landesforst Mecklenburg-Vorpommern.
Han anbefaler dog, at man altid forud for rejsen orienterer sig om de helt aktuelle regler for indrejse og ophold, da den tyske grænseåbning er betinget af et fortsat lavt smittetryk i Danmark.
Jagtturisme atter muligt
Som smittetallene er nu, ligger Danmark imidlertid meget langt under spærrelinjen. Det betyder, at fra den 16. juni kan danske jægere, der hidtil har været forhindret i at besøge tyske jagtvenner eller i at købe korttidsjagter på tyske revirer, nu atter komme sydpå. Det sidste mærker man i jagtrejsebranchen.
- Vi måtte aflyse de jagtture, som var booket til bukkejagtspremieren i Tyskland. Nogle har ombooket til brunstjagten i august, andre har bare ventet på åbningen. Vi sender det første hold danske bukkejægere afsted allerede i slutningen af denne uge, forklarer Henrik Lykke Johansen fra B & H Jagtrejser.
De jægere, der tager til Tyskland vil opleve, at jagten stort set gribes an som den plejer, men at der i samfundet som sådan er coronaregler, der fortsat skal overholdes.
Blandt andet er der i Tyskland krav om, at man skal bære ansigtsmaske, når man færdes i det offentlige rum. På en jagttur vil dette f.eks. gælde, når man standser for at gå i butikker eller ind på en tankstation.