OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 18. maj 2020

Nordjysk han-ulv i nærkontakt med hund

Et sommerhusområde rigt på hjortevildt har den seneste måned haft flere besøg af en enlig nordjysk han-ulv, der i mere end to år har holdt fast til på Skagen Odde. En tidlig morgen legede den med en hund i en sommerhushave.

Tekst: Jan Skriver
Foto: Marc Bæk Nielsen

I løbet af den seneste halvanden måned er den nordjyske han-ulv, der er den længst overlevende danske ulv siden genindvandringen i oktober 2012, set mindst tre gange i et sommerhusområde nær Ålbæk syd for Skagen.

I to af tilfældene blev ulven fotograferet af sommerhusejere, der sad i deres huse ved morgenkaffen, som de var ved at få galt i halsen, da de opdagede ulven. En tredje nærkontakt bød på en situation, hvor ulven var i samspil med en hund.

- Der skete det, at ulven var i tæt kontakt med en 14 år gammel neutraliseret han-hund af racen West Highland White Terrier, der opholdt sig i haven, mens ægteparret sad indenfor i sommerhuset, fortæller biolog Kent Olsen, der er forskningschef på Naturhistorisk Museum i Aarhus, som står for den danske overvågning af ulve.

Han fik af ægteparret i sommerhuset en udførlig beskrivelse af hændelsesforløbet.

- Ulv og hund kommunikerede, som de to dyr nu engang gør. Konen i huset ser ulven lægge sig ned i græsset, logre med halen og invitere til leg. Hun fortæller mig, at ulven virkede underdanig overfor den mindre hund, som har et meget venligt gemyt. Da hunden vil gå videre, vipper ulven forsigtigt til den med snuden for at invitere til mere leg, siger Kent Olsen om den forklaring, han har fået af sommerhusets ejere.

  • Læs mere om ulven (canis lupus) i vores artsleksikon, hvor du bl.a. kan blive klogere på feltkendetegn, udbredelse og levesteder, fødevalg, mv.

- Det er set mange gange i Europa, at ulve møder hunde, uden at der problemer i det. For den nordjyske han-ulv var den gamle hund ikke nogen trussel, for ulven har ikke noget territorium, den skal forsvare. Ulven var på vandring gennem sommerhusområdet, og kom på sin vej tilfældigvis tæt på hunden. I princippet var der tale om en helt almindelig dagligdags situation, hvor hund møder hund, siger biologen.

Fra Tyskland kender man en håndfuld tilfælde, hvor nærkontakter mellem hund og ulv er resulteret i parringer.

- Det er uhyre sjældent, at vilde ulve parrer sig med hunde, men det er sket, at enlige hun-ulve har fundet sammen med han-hunde. Der er ingen kendte tilfælde, hvor en hun-hund har parret sig med en han-ulv, siger Kent Olsen, der påpeger, at myndighederne har bortreguleret de hvalpe, der er kommet ud af kendte tilfælde af samkvem mellem hund og ulv.

Forvaltningsmæssigt er det ikke hensigtsmæssigt, at krydsninger mellem hund og ulv optræder i naturen, understreger biologen.

GW781m, som den nordjyske han-ulv hedder blandt ulveforskere, blev første gang dokumenteret i Nordjylland 23.11.2017 ved hjælp af DNA-spor fundet på et nedlagt får syd for Aggersund.

Formentlig er ulven kommet over Limfjorden via Aggersund-broen, og har så efterfølgende etableret sig allernordligst i Danmark i et område omkring Råbjerg, Skiveren, Bunken, Ålbæk, Hulsig og Skagen.

- At ulven tre gange i løbet af bare en måneds tid er set i sommerhusområdet ved Ålbæk og Bunken er næppe tilfældigt. Området er præget af klitheder og tætte klitplantager med bjergfyr, hvor sommerhusene ligger på store naturgrunde som lysninger i skovene. Her lever en god bestand af rådyr, dådyr og harer, som ulven kan jage. Den nordjyske han-ulv har formentlig en fast turnus så at sige, hvor den vandrer fra Skagen i nord over Skiveren i vest til Ålbæk og Hulsig i øst. I dette revir markerer den til stadighed med urin og ekskrementer, at den er i området, hvis nu en enlig hun-ulv skulle komme forbi på sin vej og være fristet til at danne par, siger Kent Olsen.

I alle de tilfælde, hvor mennesker har været i nærkontakt med han-ulven, har betragterne opholdt sig inden døre.

- Mønsteret har været, at ulven stille og roligt er luntet væk, så snart den har opfattet, at der var mennesker i husene. Der er ingen grund til at tro, at den har vænnet sig til mennesker i en grad, så den ikke længere er sky. Den opfører sig helt efter bogen, og forsvinder med det samme, når den opdager mennesker. Ulve flygter dog ikke over stok og sten, de trækker roligt bort. De har styr på situationen og bruger ikke unødvendig energi på at spurte af sted, siger Kent Olsen.

Videoen herover er optaget af Marc Bæk Nielsen en morgen i bededagsferien tæt på det sommerhusområde nær Ålbæk, hvor hunden og ulven blev set lege. Familien sad ved morgenbordet, da de opdagede ulven, som straks bemærkede at den blev observeret. Derpå luntede den væk, som det fremgår af videoen.