OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 10. august 2020

Landmand, taber du penge på dit markarbejde?

Ukurante markhjørner og kiler spilder landmandens tid og forringer maskinernes kapacitet. Se filmen, der foreslår en bedre løsning - både for landmanden og for naturen.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

Forår, høst og efterår er travle perioder i marken, hvor tiden og maskinernes kapacitet skal udnyttes maksimalt inden næste regnbyge. Ukurante markhjørner og kiler reducerer maskinernes kapacitet markant, da de ofte skal foretage mange vendinger og køre korte træk. Det er ikke optimal udnyttelse af tid og udstyr.

- Hvor mange landmænd har mon regnet på, om det kan betale sig at dyrke deres kiler? Hvor mange landmænd taber i virkeligheden penge på deres markarbejde, bare fordi de gør, som de plejer, spørger Jakob Bergmann Nielsen, Vildt & Natur-konsulent ved Danmarks Jægerforbund.

I stedet for at lade stå til, foreslår Jakob Bergmann Nielsen landmændene at genoverveje situationen og i stedet lade de ukurante markhjørner og kiler udlægge som f.eks. brak, uden at det behøver koste noget. Det handler om at optimere maskinudnyttelsen, samtidig med at man faktisk tilgodeser naturen og vildtet, der lever i den.

Se filmen her og bliv inspireret til at tænke nyt:

En vigtig del af fundamentet for Danmarks Jægerforbunds arbejde er natursynet RASKnatur. RASK står for Rummelig, Alsidig, Sammenhængende og Kulturpræget natur.