OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 21. december 2020

”Jagt er meget mere end bare at skyde et dyr”

Når jæger, falkoner og Bliv NaturligVis-formidler Christian Ritzau møder bornholmske børn i alle aldre, sætter han en ære i at åbne deres øjne for den natur, der omgiver dem. Det handler om at knytte teoretisk viden sammen med gode oplevelser i skoven, forklarer han. Og så virker det nye Ask & Liv-materiale helt fantastisk hos børnehavebørnene.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen

30-årige Christian Ritzau er for længst foran på points, og giver den allerede som en slags bornholmsk udgave af Sebastian Klein. Mange bornholmere kender nemlig allerede den unge, udadvendte falkoner og dyrepasser fra Bornholms Rovfugleshow, hvor han er daglig ansvarlig for hele dyreholdet – både rovfuglene, diverse krybdyr og pattedyr. Her har han igennem 10 år formidlet vildt og natur for publikum i alle aldre, og derfor ligger det da også lige til højrebenet at gøre det i sin fritid også.

For et par år siden blev han tilknyttet Bliv NaturligVis’ korps af frivillige naturformidlere, som skoler, børnehaver og andre kan booke og inkludere i børnenes undervisning. Siden har han både formidlet jagt og natur for folkeskoleelever helt op til 8. klasse og for børnehavebørn. Metoderne er forskellige, men glæden ved at tænde børnenes glæde og begejstring for naturen er den samme:

- Bornholm er unik i form af en meget differentieret natur. Man kan få det hele meget koncentreret, og de bornholmske børn og unge skal have et maksimalt udbytte af den natur, de bor lige op og ned af. De skal lære at sætte pris på den og ikke tage den for givet. Hvis min fritidsinteresse og det, jeg brænder for, kan være med til at åbne nogle øjne i et tidligt stadie, så sætter jeg en ære i det, fortæller Christian Ritzau.

Med Ask & Liv som inspiration

Mens det i starten var skoleklasser, der benyttede sig af det gratis tilbud om en frivillig Bliv NaturligVis-formidler i deres biologi- eller natur og teknik-undervisning, har Christian nu også for første gang prøvet kræfter med de helt små. Det skete, da naturbørnehaven i Hasle kastede sig ud i et tre uger langt temaforløb, centreret omkring Bliv NaturligVis-konceptet Ask & Liv – flytter ud i naturen.

- Børnehaven var gået all-in i projektet og havde dedikeret alle tre uger til at snakke om natur hver eneste dag. Ved at benytte Ask & Liv-konceptet kunne de tilrettelægge det hele efter et skema og hente yderligere inspiration til aktiviteter på Bliv NaturligVis’ hjemmeside. Da projektet så skulle afsluttes, bookede de mig til at komme og lave nogle aktiviteter med børnene, forklarer Christian Ritzau, som tilbragte halvanden time sammen med ungerne, hvor de legede, fik fortalt historier om hvorfor vi går på jagt, prøvede at genkende dyrespor og imiterede hare, rådyr, ænder, mv.

Christian Ritzau havde taget en masse fugle med – fasaner, ænder og duer – og en hare. Dem gemte børnene ude i skoven, og så løb Christians jagthund ud for at finde dem. Til sidst blev vildtet parteret og tilberedt over bål, hvor børnene selvfølgelig var med hele vejen. De kiggede i kikkert og fik lov til at holde et ægte jagtgevær – knækket og uladt, naturligvis.

Fordomsfrie børnehavebørn

- Det er nok den største forskel på at lave naturformidling for børnehavebørn og f.eks. de store skolebørn. Det kan godt være at de små kan være sværere at holde til ilden igennem længere tid. Men til gengæld har de et helt andet forhold til f.eks. døde dyr. De synes ikke det er ulækkert at partere en fugl. Det synes de er sjovt og spændende, hvorimod man i en 6. eller en 8. klasse kan have en masse fordomme, og hvor man synes at det er grænseoverskridende. Her er de mindste langt mere modtagelige og åbne. Så er der nogle andre ting der er spændende at lave med de større børn, forklarer Christian Ritzau.

Det, der driver ham, er at rykke så mange som overhovedet muligt og ikke kun de få. Alle skal kunne være med, og det må aldrig blive kedeligt. Den teoretiske viden, som ungerne har fået hos deres lærer eller pædagog, skal knyttes sammen med sjove oplevelser i skoven. Så sidder det meget bedre fast, lyder opfordringen fra den 30-årige jæger.

- Budskabet skal være, at jagt er meget mere end bare at skyde et dyr. Det har også været en fantastisk dag i naturen selvom man ikke skyder noget. Det vigtigste er at give folk lyst til at komme ud og bruge den danske natur, fordi den er fantastisk. Og hvis du så er heldig, så kan det være at du får chancen for at skyde et dyr og få noget mad med hjem. Det er en bonus, men det er ikke det vigtigste. Det er i hvert fald mit budskab, når jeg er ude som formidler. Et selvskudt dyr eller en selvfanget fisk smager bare bedre end det kød, man henter i supermarkedets køledisk. Og så er det så grønt, økologisk og bæredygtigt som det overhovedet kan være, hvad vi i forvejen alle sammen stræber efter i disse tider.