OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 14. januar 2020

En af Danmarks største jagter

Med 75 skytter fordelt på poster ud over 1.400 hektar skov afviklede Løvenholm Gods den 9. januar 2020 en af Danmarks største bevægelsesjagter.

Tekst og Foto: Thomas Lindy Nissen

- Jeg fandt jagten på nettet, og kunne godt tænke mig at komme ud og se noget kronvildt, så jeg slog til. Under jagten sad jeg ved en stor eng, hvor der allerede blev skudt fra posterne omkring mig, lige da jeg var kommet op i tårnet. Der kom lidt efter en kæmpe rudel kronvildt ud på engen foran mig, hvor de klumpede sammen. Det dampede fra rudlen, og jeg kunne tydeligt lugte dem. Jeg nød virkelig sceneriet, for det var virkelig flot, fortalte Kenneth Nielsen fra Holmegaard på Sjælland.

Den sjællandske jæger nedlagde fra den post to stykker kronvildt, det ene dyr i situationer, hvor rudlen optrådte foran ham på engen og det andet tættere på skydetårnet senere i drevet.

75 riffelskytter

Kenneth var sammen med 74 andre jægere mødt op til januarjagt på Løvenholm Gods, hvor de mange riffelskytter og drivere i god tid inden solnedgang mødtes i godsets gamle, men flot renoverede kostald. Her var der dækket op til morgenbord til mere end 100 person.

Man skulle tro at en grå og våd januardag, kunne have lagt en dæmper på stemningen, men det var langtfra tilfældet for dagens deltagere. Der var nemlig lys i mørket, idet denne årets sidste bevægelsesjagt på godset havde samtlige fire danske hjortevildtarter på afskydningslisten.

- Jagten drives efter tysk forbillede som en bevægelsesjagt, hvor i alt 1.400 hektarer udgør dagens eneste såt. Vi har 120 skydetårne i terrænet, hvor jeg posterer skytterne i de 75, som jeg tror mest på. Vi trykker behersket skoven af fra flere retninger, og dermed presser vi vildtet roligt frem til skytterne. Skytterne sidder på samme post under hele drevet, som varer cirka fire timer, forklarede skytten på stedet, Kristian Stenkjær.

Drømmen om at se kronvildt

Det var efter Kristian Stenkjær i 2018 startede som vildtforvalter på det djurslandske gods, at man begyndte med denne type jagter. Bevægelsesjagten denne dag må være en af Danmarks største af sin slags på fri vildtbane, om ikke den største overhovedet.

- Vi driver jagterne på denne måde, da det presser vildtet mindst muligt, hvilket gerne skal bevirke, at kronvildtet kommer for i mindre rudler og giver os mulighed for en hårdere afskydning af produktionsapparatet. Ved at gribe jagterne an på denne måde, undgår vi forhåbentlig også, at krondyrene stiller sig i store rudler i tykningerne, hvilket kan resultere i skrald- og bidskader, forklarede den erfarne skytte og tidligere formand for Foreningen Danske Herregaardsjægere.

Der var som altid på denne type jagter, en del jægere der ikke havde set de store mængder vildt, mens andre virkelig havde haft tur i den. Bl.a. kunne Esben Ladefoged, der havde taget turen fra Fyn, fortælle, at han så langt over 100 stykker kronvildt fra sin post. Af disse havde han mulighed for at nedlægge en spidskronhjort, ligesom sønnen Christian Ladefoged også fik en på opleveren fra sin post under jagten:

- Det er første gang, jeg har været på jagt i Jylland og mit succeskriterie var bare at se kronvildt. Allerede da jeg var på vej på post, så jeg krondyr, og jeg havde ikke siddet mere end et kvarter, før fire stykker kronvildt kom for, men jeg skød desværre rent forbi. Kort efter kom en kalv ud på sporet, som jeg skød. Lidt senere igen så jeg atter krondyr, men uden at kunne skyde. Det har virkelig været spændende, fortalte den meget tilfredse debutant på dansk kronvildt.

God organisationsevne

Ved dagens slutning kunne formand for Løvenholm Fonden, Peter Gæmelke, takke for god ro og orden foran en smuk vildtparade med fire kronspidshjorte, otte kronhinder, seks kronkalve, en då og ni stykker råvildt.

Det er som bekendt let nok at lave en plan, men det kræver organisationstalent at føre planen over så stor en jagt som denne ud i livet. Det har man dog på Løvenholm, for skytterne blev effektivt placeret på deres poster, drevet var i gang til tiden og vildt indsamlet og på paraden på det – inden jagten – annoncerede tidspunkt.