Blindtest afslører: Lækkert kød fra brunsthjort
En uvidenskabelig undersøgelse, hvor et panel på fem personer fik præsenteret fire smagsprøver af hjortevildt - heraf to fra brunsthjort - synes én gang for alle at aflive en gammel myte.
Forleden aftes samledes et lille, udsøgt selskab sig omkring serveringsbordet i Jagtens Hus ved Kalø. Missionen var klar: Én gang for alle skulle det afklares, om der er hold i historierne om det uspiselige brunstkød - eller om det snarere handler om korrekt vildthåndtering - fra opbrækning til servering. Samtlige deltagere i panelet skulle vise sig at få dagens store overraskelse.
I øvrigt var de fem deltagere ikke hvem som helst. Foruden de to hovedbestyrelsesmedlemmer Torben Schulz Jensen og Norbert Ravnsbæk, talte flokken den erfarne jæger Michael Rosenberg fra Lemvig, jægerforbundets jagthundekonsulent Ove Dam Hedegaard og indehaver af titlen som Årets Tjener 2019, Karina Grand Kannegaard.
De blev præsenteret for en anretning med smagsprøver, opdelt i felterne A, B, C og D. Under finsmagningen skulle deltagerne så smage og dufte sig frem til de to smagsprøver, der var tilberedt af kød fra en brunsthjort.
De fem paneldeltagere måtte ikke tale sammen under selve blindsmagningen. Senere blev der fortalt en del anekdoter, og således kunne f.eks. Norbert Ravnsbæk berette om sit tidligste minde om brunsthjortekød: Har var vel omtrent 8 år gammel, da hans far var kommet hjem med en hjort midt i brunsttiden. En steg var blevet tilberedt, som moderen kategorisk nægtede at spise. Men drengen, velopdragen som han var, gjorde som han fik besked på og spiste kødet - uden at bemærke, at der skulle være noget i vejen med det, i øvrigt. Med til historien hører uløseligt krøllen om, at faderen efterfølgende begravede det ildelugtende brunstkød under havens blommetræ, som kort efter visnede og døde ...
Så vidt, så godt. Kødet, som anvendtes under aftenens uvidenskabelige undersøgelse, var omhyggeligt parteret af Vedersø Vildt og tilberedt i køkkenet i Jagtens Hus af kokkene Jens Poulsen og Martin Lemvig. Kødet var så mørt og lækkert i sin konsistens, at det nærmest lå og smeltede på skærebrættet. Og det smagte fantastisk – alt sammen. Ganske vist havde alle deltagere deres favoritter og alle mente at vide, hvad der var brunstkød og hvad der ikke var.
- Ove Dam Hedegaard var sikker på, at B og D var brunst.
- Michael Rosengren mente, at A og især B var brunst.
- Norbert Ravnsbæk var især overbevist om, at A var brunst og dernæst B.
- Torben Schulz Jensen udpegede D og B som brunstkød.
- Karina Grand Kannegaard fornemmede tydeligt på både smag og lugt, at især B og D var fra brunsthjorten.
Alle fem var således enige om, at kødet i felt B var brunst. Tre stemte på D, og de to sidste på A. Desuden fremhævede alle i panelet, at kødet i felt C havde den suverænt bedste smag.
Tiden var inde til en afsløring af fakta, og kokken blev hidkaldt fra køkkenet. Meldingen, han bragte med sig, ville først ikke rigtig trænge ind. Hvad var det, han lige havde sagt? Kunne det virkelig passe? Nej ... Jo, den var sgu god nok. Brunstkødet gemte sig i felterne A og - som aftenens store overraskelse - i C. Altså netop det kød, som havde været panelets absolutte lækkerbisken!
På baggrund af denne test må vi således konkludere, at der i hvert fald ikke er grund til at aflyse brunstjagten på grund af problemer med bismag i kødet. Jæger vil i september bringe tre artikler om emnet. Lige fra korrekt håndtering af den nedlagte brunsthjort over korrekt forlægning af den samt blindsmagningen i Jagtens Hus.
Se filmen fra arrangementet her. Den varer cirka 4 minutter: