OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 18. marts 2019

Tandsnitsmetoden: Sådan foregår det

Da Daniel H. Vestergaard nedlagde en kronhjort, sagde han ja tak til hjortevildtudvalgsformand Torben Schulz Jensens tilbud om at ledsage ham til Norge, så de begge kunne overvære, hvordan de norske specialister laver aldersbedømmelsen.

På premieredagen for hjortejagten i Midtjylland satte Daniel H. Vestergaard sig på en forhøjning, han tidligere har brugt i brunstjagten, og ventede på, at skydetid skulle indfinde sig. Blandt de hjorte, han så denne morgen, satte han en velplaceret kugle i en meget symmetrisk 12-ender.

Den fik han megen ros for, men en del af trofæhistorien kunne være at finde ud af, hvor gammel sådan en flot herre egentlig var? På opfordring fra Danmarks Jægerforbunds hjortevildtformand, Torben Schulz Jensen, sagde han ja tak til at tage fortænderne ud af underkæben og tage en tur til Norge for at aflevere dem til aldersvurdering i FAUN, Nature Management i Fyresdalen.

Med hovederne fulde af spørgsmål om den omdiskuterede tandsnitsmetode nåede Daniel H. Vestergaard og Torben Schulz Jensen efter en lang nats køretur frem til det smukke Fyresdal. Her blev de modtaget af Ole Roer og Morten Meland, der har instituttets største erfaring med aldersvurdering af tænder. Indtil videre vurderer FAUN kun ren-, elg og kronvildttænder, hvor kronvildtænderne er den absolutte letteste tand at vurdere alder på.

Læs hele Torben Schulz Jensens interessante artikel i martsnummeret af magasinet Jæger.

Artiklen er p.t. tilgængelig i vores forkortede gratisudgave af bladet - klik her!