OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 11. april 2019

Sommerkrikanden

Atlinganden er kun marginalt større end krikanden og kan overfladisk ligne denne på den tid af året, hvor der er størst sandsynlighed for at få den for bøssen. I Frankrig har de da også et ganske andet navn for den.

- Flokken af krikænder kom susende ind over lokkefuglene, der lå og vuggede en snes meter udenfor rørskæret. Bøssen røg op, men da udsynet inde i rørene var begrænset, var flokken udenfor skudhold, inden jeg kunne nå at skyde. Imidlertid fik jeg øje på, at der lå en and blandt lokkeænderne, og jeg tænkte, at det var en fra flokken, der havde smidt sig, uden at jeg havde set det. Den lettede, og da bøssen allerede var oppe, var det et rimeligt let skud, og den gik dødskudt på hovedet i baljen.

Sådan indleder Niels Jørgen Henriksen sin beretning om den fugl, han oprindelig troede var en krikand. Men da han  samlede den op, bemærkede han, at denne ”krikand” var lidt anderledes end normalt. Den var lidt lysere, lidt grovere i tegningerne, og en nærmere granskning afslørede, at den ikke havde grønt spejl, men et gråligt – en atlingand. Den første, han nogensinde havde nedlagt. Det var i 1973, og der skulle gå otte år, inden han igen stod med en i hånden, og siden er det kun blevet til ganske få.

Det er typisk for jægere, der har nedlagt arten, at de kun har nedlagt en enkelt eller ganske få. Forklaringen på dette er, at den er en fåtallig ynglefugl herhjemme. Ynglefuglene nord for os trækker mod varmere himmelstrøg fra slutningen af juli, og trækket kulminerer i løbet af august, så langt hovedparten er syd for os, når jagtsæsonen starter 1. september.

Franskmændene kalder den da også meget passende sommerkrikand (sarcelle d’été), i modsætning til krikanden, der kaldes vinterkrikand (sarcelle d’hiver).

 

Læs hele Niels Jørgen Henriksens artikel om den såkaldte Sommerkrikand i martsnummeret af magasinet Jæger. Artiklen er p.t. tilgængelig i vores forkortede gratisudgave af bladet - klik her!

Som medlem af Danmarks Jægerforbund modtager du hver måned Jæger, direkte i din postkasse, samt har mulighed for at læse magasinet online. Bliv medlem - klik her!