OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 20. november 2019

Opdagede snarer på sit revir: "Jeg er så forarget og vred!"

Et uhyggeligt fund af snarefælder og knoglerester efter en buk, fanget i én af fælderne, har fået fynsk jæger til at reagere i vrede og frustration.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen
Foto: Tonny Haxgart

Selvom det er strengt forbudt, er der tilsyneladende stadig personer, som ikke kan lade være med at opsætte snarer i naturen. Det måtte jæger Tonny Haxgart på ubehagelig vis sande, da han en søndag i november var på jagt på sit sydfynske revir. En ellers hyggelig jagt endte her med en oplevelse, han helst ville have været foruden.

- På min tur igennem mosen starter det med at min hund finder en død buk, som ikke umiddelbart har nogen tegn på at være blevet skudt, og jeg undersøger den ikke nærmere, fortæller Tonny Haxgart, som dog snart gør endnu en opdagelse.

Forendt med store smerter

Et halvt hundrede meter fra den døde buk finder han nemlig en snare, lavet af kraftigt ståltråd, som efter hans klare vurdering har til formål at fange råvildt. Det bliver han helt overbevist om, da han blot 25 meter derfra opdager endnu en snare - denne gang med en fangst, bestående af knogleresterne efter et stykke råvildt. Dyrets ene ben er blevet fanget i snaren, hvorefter det ikke har kunnet komme fri.

- Dette dyr har kæmpet en brav kamp for at slippe fri, men desværre uden held og det er forendt, formentlig med store smerter, vurderer den vrede jæger.

Snarerne på Tonny Haxgarts revir var sat op i en højde, hvor de var farlige for f.eks. råvildtet, men også for jagthunde.

Den første snare som Tonny Haxgart opdagede på sit revir.

Den første snare som Tonny Haxgart opdagede på sit revir.

Hvem er det, der gør sådan noget?

- Jeg er så forarget og vred. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi fattet hvad det er for et menneske der gør sådan noget. Er det for at skade dyrene? Er det for at skade mig, eller for at skade den bondemand, som lejer jagten ud til mig, spørger han.

Jægeren har endnu ikke anmeldt episoden til politiet, men agter at gøre det. Han mener at snarerne kan være sat op for nylig og planlægger derfor at opsætte vildtkameraer i området for at finde ud af, hvad det egentlig er, der foregår på reviret.

Dyrplageri af værste skuffe

En snare er en fælde, der består af en løkke som et dyr kan bevæge sig ind i og dernæst gribes og holdes fast af, enten i ben eller hoved, alt efter dyrets størrelse. Indtil 1800-tallet var det en udbredt jagtform i Norden, hvor man gerne fangede f.eks. fuglevildt, hare og kanin med snare, fremstillet af reb eller snor. I dag er snaren for længst ulovlig og anses som dyrplageri af værste skuffe. Metoden benyttes bl.a. stadig af afrikanske krybskytter, som fanger store dyr såsom antilope og gorilla i ståltrådssnarer.

Desværre sker det engang imellem at jægere og andre støder på en snare i den danske natur. Således blev der f.eks. i februar 2018 fundet syv snarer ved Farsø i Nordjylland, opsat lige over dyrenes veksler. Også her måtte et rådyr lade livet efter at være blevet fanget i snarens stålwire.