OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

Fælles indsats for vilde dyr på markerne

PRESSEMEDDELELSE: Ny hjemmeside oplyser landmændene om mulighederne for at lave tiltag for fugle, bier, agerhøns, harer og andre vilde dyr på deres marker – uden at det går ud over driftsøkonomien.

Tekst: Pressemeddelelse med reaktion fra DJ.

PRESSEMEDDELELSE: Det vilde dyreliv som fugle, bier, agerhøns og harer skal have det bedre. Derfor er Miljø- og Fødevareministeriet sammen med landets grønne organisationer, jægerne og landmændene klar med et initiativ, så landmændene kan finde gode råd til at lave naturtiltag uden at det går ud over økonomien.

De mange hektar landbrugsjord i Danmark gør danske landmænd til landets største naturforvaltere, og de kan nu finde hjælp og oplysning til naturtiltag på hjemmesiden markliv.dk.

- Landmænd kan nu få gode råd til, hvordan man med helt konkrete initiativer kan fremme forholdene for vildt, fugle og bier. Selv små tiltag kan have en stor værdi for både dyr, natur og landmænd. Der er derfor behov for at bryde vanetænkningen og tilpasse sin markdrift, så der er plads til marktiltag, der er økonomisk fornuftige og samtidigt giver en håndsrækning til de vilde dyr og insekter. Det kan man finde inspiration til på den nye hjemmeside, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Der er ofte fordele for både naturen og landmanden ved at lave naturtiltag. Mange landmænd er formentlig ikke klar over, at de kan bibeholde arealstøtten, som for eksempel grundbetaling eller tilskud til økologi, når de udlægger dele af marken til vildt- og bivenlige tiltag. Derfor skal hjemmesiden hjælpe med at oplyse om de forskellige muligheder. 

Hjemmesiden skal aflive myter

Det er blandt andet Danmarks Biavlerforening, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Jægerforbund, Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer og SEGES, der har leveret bidrag til markliv.dk.

Dansk Ornitologisk Forening hilser markliv.dk velkommen. Ifølge næstformand Henrik Wejding kan hjemmesiden være med til at aflive mange myter om, at landmænd bliver trukket i grundbetalingen, hvis de gør noget godt for bierne, sommerfuglen og viben. Derfor er der et stort uudnyttet potentiale i at oplyse om reglerne for naturtiltag på markerne.

- Naturtiltag på markerne giver ikke flere sjældne fugle- og dyrearter, men det giver det eksisterende dyreliv bedre betingelser. Der er allerede en del landmænd, der gør meget for dyrelivet, men vi håber, at hjemmesiden kan give inspiration til ikke kun at pynte på kulisserne med eksempelvis vildtstriber i kanten af markerne, men også lave naturtiltag på selve produktionsfladen, siger Henrik Wejdling.

Fakta om markliv.dk:

  • Landbrugsstyrelsen står bag den nye hjemmeside www.markliv.dk
     
  • Hjemmesiden er en portal med fakta og information, der gør det overskueligt for landmænd og andre interesserede få inspiration og vejledning til tiltag på markerne, der kan gavne de vilde dyr.
     
  • Formålet med hjemmesiden er at skabe et fælles udgangspunkt i forhold til indsatser, der kan forbedre levevilkårene for de vilde dyr og insekter på markerne.

Danmarks Jægerforbund: Gode nyheder for naturen

Tilbage i august afholdt Landbrugsstyrelsen i samarbejde med Danmarks Jægerforbund workshoppen ”Giv agerlandsnaturen en håndsrækning – vildt- og bivenlige tiltag”. Her blev der vendt mange idéer til, hvordan regler og tiltag kunne strømlines til fordel for naturen i landbrugslandet.

En af idéerne, der dengang var på bordet, var den her omtalte hjemmeside fra Landbrugsstyrelsen, hvor man nemt kan få overblikket over de muligheder, der er, for at bringe mere natur ind i landbrugslandet.

- Det er rigtig gode nyheder for naturen, at Landbrugsstyrelsen nu er klar med den nye hjemmeside, der måske kan fjerne nogle af myterne om, at området er for kompliceret til røre ved. En af de ting vi ofte møder, når vi har Jægerforbundets vildt- og naturkonsulenter ude ved landmændene, er, at reglerne er for komplicerede, og spænder ben for viljen, selvom den er der. At vi i det her samarbejde og med den nye hjemmeside nu kan være med til at fjerne nogle af de myter, og måske gøre det lidt lettere at føre gode intentioner ud i virkeligheden, er rigtig gode nyheder for naturen. Og så er jeg stolt over, at vi som jægere er aktive medspillere i arbejdet, lyder det fra hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Jægerforbund og formand for markvildtudvalget, Jens Venø Kjellerup.