OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 25. marts 2019

Nye schweisshunde og -førere på vej

Selvom der ikke kan udstedes garantier, så er der en god sandsynlighed for at Danmarks schweiss-register snart kan udvides med nye frivillige. Og der er altid brug for nye folk, men der stilles store krav til både mand og hund.

Tekst: Jacob Munkholm Jensen. Foto: Martin Rytter

I dette forår har i alt 33 hundefører ansøgt om optagelse i Schweiss-registeret, og efter en nøje granskning af hver enkelt ansøger,har Naturstyrelsens Schweiss-sekretariat udvalgt 14 af dem til en kvalifikationstest. Udvælgelsen er sket efter drøftelse med Schweissudvalget og de 10 regionalt udpegede koordinatorer.

- I første omgang ser vi på to faktorer: Geografien og samarbejdsevnerne. Det nytter ikke noget at have for mange hundefører samlet på ét område. Både fører og hund bliver bedre af at blive brugt ofte, så det er vigtigt at antallet af hundefører svarer til det lokale behov. Den anden faktor, som handler om evnen til at samarbejde, er mindst lige så afgørende, fordi vores hundefører ofte bruger hinanden. Ingen må være for stolte til at bede om hjælp, og man skal være villig til at hjælpe og supplere hinanden, forklarer chef for schweiss-sekretariatet Ulrik Lorenzen, der atter og atter understreger at der er tale om teamvork.

Schweiss-registret er en helhed og ikke en samling superindividualister Samarbejde er en væsentlig del af Registrets dna. På billedet herover ses de to erfarne schweiss-hundefører Mads Flinterup (tv.) og Brian Pape.

Kom med ud som føl og få erfaring

Ulrik Lorenzen anbefaler at de, der kunne tænke sig at blive schweiss-hundefører, sørger for at gøre sig synlige i miljøet og sørger for at komme med som føl på eftersøgninger. På den måde lærer man utrolig meget om hvori arbejdet består, samtidig med at man bliver et kendt ansigt blandt de lokale hundeførere.

Det er kvalifikationstesten, der for alvor skiller fårene fra bukkene. Det er her, ansøgeren viser sit potentiale, og om den rette kemi mellem fører og hund er til stede.

- Faktisk starter bedømmelsen allerede når aspiranten kører ind på parkeringspladsen. Vi observerer hvordan fører og hund har det sammen, hvordan de samarbejder og om føreren udviser den rette respekt for hundens næse og dens fornemmelser. Det er ikke nok at have en supergod hund, hvis føreren ikke duer- og omvendt. Begge halvdele af teamet skal være i orden, siger Ulrik Lorenzen, og understreger at de sociale og kommunikative kompetencer også skal være til stede hos hundeføreren.

- Kunderne kan godt være ret vanskelige, tilføjer han med et grin.

Positivt med stor interesse for Schweiss-registeret

I Schweiss-sekretariatet betragter man det som yderst positivt at så mange hundeførere har udtrykt interesse for at komme med i Schweissregisteret. Der er ikke tale om en lukket klub for indviede og alle har en mulighed for at komme med, såfremt det lokale behov er til stede og ekvipagen har det fornødne potentiale. At der ikke gås på kompromis med kravene, er kun et plus for alle.

Det er vigtigt at registeret dækker landet så bredt som muligt, og der vil altid være en naturlig udskiftning af hundeførere. Derfor er der altid brug for nye folk, og i år stiller 14 mand altså op til den store, afgørende prøve. Men hvor mange der klarer sig igennem nåleøjet, ved vi ikke. Der kan ikke udstedes garantier, og vi må bare vente og se …