OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 16. februar 2018

Test: Browning T-Bolt .22 LR

Test af rågejægerens rappe værktøj: Danmark er ikke et land med store mængder af vildt, hvor der er udpræget behov for en salonriffel, set i forhold til lande med store mængder af kaniner eller forskellige skadevoldende jordegern, men en stor skare af rågejægere blandt danske jægere skatter salonriflen. Vi ser nærmere på en riffel i det midterste prissegment.

Tekst: Johannes Krarup
Foto: Johannes Krarup

Hvad skal man lave i månederne, hvor jagtsæsonen er på pause? Man skydetræner selvfølgelig. Her er en salonriffel i kaliber .22 LR fantastisk til at polere på ens skydefærdigheder.

En salonriffel med lyddæmper generer ikke nogen lydmæssigt. Hvis man har et sted, hvor sikkerheder er i orden, så kan man få nogle sjove timer til at gå. Det er nærmest umuligt at skyde en salonriffel varm. Den har ikke nogen rekyl, så man bliver heller ikke øm og skal til kiropraktoren, fordi man gav den ekstra gas. Der er måske også mulighed for at lave lidt regulering af skadevoldende fugle. At skyde en husskade på pyrsch med en salonriffel er langt vanskeligere end at skyde en medaljebuk. En salonriffel kan du sagtens bruge til skydetræning på 100 meter, og så koster en patron nærmest kun en tiendedel af en jagtriffelpatron. Denne testriffel kan sagtens holde en egenspredning på fem-syv cm på hundrede meters afstand. 

Genoplivning

Browning T-Bolt er ikke en ny konstruktion. Det er en riffel, som er blevet genoplivet. Den blev produceret fra 1964-1974. Der er en lidt sjov historie bag ved riflen. Den er en af de få opfindelser, som fandt vej ind til Browning udefra. Browning er netop kendt for at have sine egne opfindelser og endda så mange opfindelser, at man kunne sælge til andre.

Det var Jack Donaldson fra Suguache i Colorado, som kom med prototypen til T-Bolt. Det var den første rettrækkerriffel (straight-pull), som blev bygget i det 20. århundrede i USA. Dengang blev der produceret et sted mellem 65.000 og 70.000 eksemplarer. Den kom dengang i to grades. Stilen på T-Bolt'en var meget klassisk.

.22-comeback

I en årrække, efter at .17 HMR kom på banen, gik det meget ned ad bakke med salget af .22 LR. Jeg talte dengang med flere våbenhandlere, og de sagde samstemmende, at de solgte en salonriffel i kal. .22 LR, for hver gang de solgte 10 .17 HMR. Jeg tror, der er tre ting, som har været med til forårsage et comeback til .22 LR.

Den første er, at lyddæmperne er mere almindeligt tilgængelige. Det betyder, at man kan skyde nærmest lydløst med .22 LR. Det er umuligt med en .17 HMR. De kan kun lydreduceres.

Det andet er, at mange har oplevet, at vildt, der er skudt med en .17 HMR, nærmest er uspiseligt. Den laver meget kraftig kødødelæggelse.

Det sidste er prisen. .22 LR-ammunition er markant billigere end ammunition til .17 HMR.

Rettrækker

Låsemekanismen på Browning T-Bolt er en rettrækker. På en traditionel salonriffel løfter man håndtaget og trækker tilbage, fører derefter bundstykket frem og lukker det nedad. På Browning T-Bolt trækker man blot bundstykket frem og tilbage. Det er en ret hurtig måde at repetere på. Den lægger sig et sted midt imellem en halvautomatisk og klassisk repetersalonriffel.
Låsegangen er meget stabil. Jeg havde ikke nogen patroner der satte sig under repeteringen. Jeg oplevede en enkelt gang, at da jeg førte magasinet i under lukket bundstykket og trak tilbage, så tog den en patron fra magasinet ud.

Låsen har to udtrækkere. Det er på magasinet, at udstøderpinden sidder. Udtrækkeren udstøder det tomme hylstre meget rent og klart, så det tomme hylster er ude af mekanismen, så et nyt kan blive ført i kammeret.

Det er en lille gåde at få bundstykket ud, hvis ikke man kender riflen. Her er opskriften: Man åbner bundstykket ganske lidt. Afsikrer riflen. Trykker på den lille knap under bundstykkets bagende. Så kan man tage bundstykket ud.

Helix

Browning har lavet sit eget magasin til denne model. De kalder den for Helix. Helix betyder spiral, og ordet bruges også til at betegne menneskets øreform. Det er egentlig en variation af et roterende magasin. Patronerne ligger i magasinet som et ”S”-mønster.

Magasinet kan indeholde 10 skud og stikker ikke ud af bunden på riflen, som et almindeligt enkeltradet 10-skuds magasin gør. Man får ikke ondt i fingrene af at lade magasinet fuldt, som man nogle gange kan få det med enkeltradede 10-skuds magasiner. Jeg kan rigtig godt lide det magasin.

På magasinet er der et hjul, som man drejer løbende på, så man forsigtigt kan droppe en patron i. Det er nemt at betjene, efter at man lige har vænnet sig til det. Det er måske lidt vanskeligere at tømme. Men her skal man blot dreje på hjulet, hvorved patronerne falder ud enkeltvis.

Minus

Der er kun ét punkt på denne riffel, som jeg vil kritisere, og det er aftrækket. Aftrækket går rent og klart, men det går alt for tungt efter min smag. Aftrækket kan justeres ned i teorien. Der sidder en lille skrue foran aftrækkerbøjlen. Den sidder helt synligt fremme og kan justeres uden videre. Skruer man skruen mod uret, så bliver aftrækket lettere. Jeg prøvede selv at justere det ned, men jeg kunne ikke få det lettere end ca. 1,6 kg. Så det var nok fra fabrikkens side justeret helt ned.

Nu er det ikke det værste med en salonriffel. Det er langt mere kritisk på en jagtriffel. Men fordi riflens vægt er let, så forstærkes følelsen af det tunge aftræk. En bøssemager kan lette på fjederen inde i aftrækket eller slibe lidt ned på den anlægsflade, som fjederen hviler mod. Men det er ikke en opgave for en lægmand.

Der kan fås et erstatningsaftræk til Browning T-Bolt, og jeg overvejer det kraftigt, fordi jeg virkelig godt kan lide riflen. Det er firmaet Jard, som laver aftrækket. Det er ikke billigt. Man kommer nok til at slippe omkring 2.000 kroner for aftrækket. Det er hele aftrækkerhuset med sikringen, som skal skiftes ud.

Handy

Browning T-Bolt med en 42 cm lang pibe er utroligt handy uden at blive decideret lille. Den har en totallængde på 88,5 cm. Jeg har en JAKI 1-lyddæmper til min .223 Rem.-jagtriffel, som jeg bruger til min T-Bolt. Når den er monteret, er totallængden kun 103 cm, og det føles ikke for langt. Browning T-Bolt kan også fås med 56 cm langt løb. Den ville jeg kun købe, hvis jeg havde besluttet, at jeg ikke ville bruge lyddæmper. Den korte udgave med 42 cm langt løb er virkelig tiltalende.

Sikringen sidder på kolbehalsen og er hurtig, nem og lydløs at betjene. Ergonomien på riflen vil passe til de fleste.
Jeg synes, man får rigtig meget salonriffel for pengene. Salonrifler er generelt presset meget i pris. Det kan man også mærke på prissedlen på Browning T-Bolt. 5.499 kroner er en rimelig pris for denne salonriffel.

krarupusa@gmail.com

Bliv medlem

Du har netop læst en test fra magasinet Jæger. Magasinet er Danmarks største magasin om jagt, vildt og natur. Og så er det Danmarks Jægerforbunds medlemsmagasin, som udkommer 11 gange om året.

Vil du også have Jæger i postkassen og samtidigt støtte arbejdet for mest mulig jagt og natur, så meld dig ind i Jægerforbundet i dag.