OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

Meld vildsvin med ny app

Myndighederne skruer yderligere op for indsatsen for at holde afrikansk svinepest væk fra Danmark. En ny app og flere skilte er de to nyeste tiltag.

Tekst: PRESSEMEDDELELSE, Fødevarestyrelsen

Ser man et vildsvin på turen i skoven, kan man med en ny app nemt give myndighederne besked. Indberetningerne skal give et overblik over, hvor mange vildsvin der er i Danmark, og hvor der er behov for at sætte ind for at udrydde dem.

Ifølge souschef i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard kan borgernes tips være en afgørende hjælp for at holde svinepest fra døren.

- Vi håber på, at mange vil bruge den nye app. Det vil give et godt overblik over, hvor mange vildsvin der er, og hvor de lever. Vi vil meget gerne have besked om både levende og døde vildsvin og også om spor efter vildsvin, siger han.

Bliver bare et dansk svin eller vildsvin ramt af svinepest, lukker svineeksporten til lande udenfor EU ned.

I Naturstyrelsen håber man, at den nye app kan give et godt udgangspunkt for mere viden om de danske vildsvin. Det fortæller skovrider i Sønderjylland Inge Gillesberg.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med lodsejere og frivillige jægere, som står klar til at hjælpe os. Vi håber, at appen kan skabe et mere fuldstændigt billede af, hvor og hvor mange vildsvin der er i Danmark. Det kan give os et bedre udgangspunkt for vores indsats, siger skovrider i Naturstyrelsen Inge Gillesberg.

Den nye app hedder VildsvineTip. Den kan hentes i App Store eller på Google Play. På hjemmesiden https://vildsvin.fvst.dk kan man se alle indberetningerne på et danmarkskort.

Skilte fortæller om risiko for smitte

Grunden til, at vildsvin i den danske natur øger risikoen for, at svinepest kommer til landet, er, at de kan spise og blive smittet af inficeret kød, der er blevet smidt i naturen. Svinepest trives nemlig fint i fx rester af pølser eller flæsk. Risikoen er i sagens natur klart størst, når det drejer sig om mad direkte fra lande, som kæmper med sygdommen.

Fødevarestyrelsen har derfor også sat nye skilte op på rasterpladser over hele landet. Skiltene opfordrer på syv forskellige sprog lastbilschauffører og bilister til at bruge skraldespanden og ikke buskadset, når madpakken ikke bliver spist op.

- Smittet madaffald, der havner i maven på et vildsvin, udgør den største trussel for, at sygdommen spreder sig til Danmark, siger souschef i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Tidligere i år blev der fundet afrikansk svinepest i nogle vildsvin i Belgien. Årsagen var sandsynligvis, at inficeret mad kom med til Belgien østfra, hvor det blev smidt som affald i det fri og spist af vildsvinene.

Fødevarestyrelsen satte tidligere på efteråret skilte op på rastepladser i det sydlige Jylland. Det er nemlig den del af landet, hvor der er flest vildsvin i det fri. Skiltene bliver nu også sat op i resten af landet for at sikre at flest muligt kender risikoen – selvom vildsvinene stort set kun lever i den sydlige del af Jylland.

Skiltene bliver sat op på rastepladser langs motorvejene. De bliver også sat op på rastepladser langs de tosporede veje fra Grindsted- og Varde-området op til Limfjorden.

Både app og skilte er blandt de initiativer, som regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om tidligere på året for at forhindre afrikansk svinepest i at komme til Danmark.