OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

Afrikansk svinepest har nået Belgien

Den frygtede svinesygdom har taget et stort hop og er nu konstateret i Belgien. Nu som tidligere er det vigtigt, at jægerne tager de nødvendige forholdsregler i forbindelse med jagt i udlandet.

Offentliggjort den: 14. september 2018
Tekst: Torsten Lind Søndergaard

De belgiske myndigheder har netop bekræftet to tilfælde af afrikansk svinepest. Der er tale om to døde vildsvin fundet i Étalle i den sydøstlige del af Belgien nær grænserne til Luxembourg og Frankrig. Hos Landbrug & Fødevarer er man bekymrede og kalder situationen ekstremt alvorlig.

Du kan læse Landbrug & Fødevarers nyhed om spredningen her 

Da det er velkendt, at det ikke er vildsvin, der spreder svinepesten over store afstande i ét hug, men derimod mennesker, så er der al mulig grund til endnu engang at indskærpe de vigtige forholdsregler i forbindelse med jagt i udlandet.

Sådan gør du
Ved jagt på vildsvin i udlandet bør ansvarlige jægere altid sikre:

  • At der ikke er restriktioner på jagt i området som følge af sygdomsudbrud
  • At det nedlagte dyr har normal adfærd ved skudafgivelsen
  • At organerne ser normale ud

Ved afgang til Danmark skal den ansvarlige jæger sikre:

  • At vaske jagttøjet efter afsluttet jagt i udlandet
  • At undgå kontakt med levende svin i 48 timer efter opbrækning/kontakt med nedlagte vildsvin
  • Såfremt vildsvinet medbringes til Danmark, bør ALT slagteaffald efterlades. Vildsvinet bør være parteret, pakket i poser og klar til fryseren. 

Selv om det område, man færdes i, ikke er underlagt restriktioner, bør man være særligt påpasselig i de lande, hvor sygdommen er konstateret. Der kan gå et stykke tid, fra sygdommen har spredt sig i vildsvinene, til myndighederne opdager, at området er inficeret og dermed iværksætter restriktioner.

Du kan læse en mere udførlig vejledning i at undgå at sprede sygdommen her