OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 28. november 2017

Test af riffel: Et skud i bøssen!

Test af Bergara BA13 Take-Down: Vi ser nærmere på en prisbillig enkeltløbet knæklåsriffel fra det spanske firma Bergara.

Tekst: Johannes Krarup
Foto: Johannes Krarup

Bergara er et forholdsvist nyt firma fra Spanien. Det er ikke nyt for læseren. Vi har tidligere anmeldt en af deres repeterrifler her i Jæger. Jeg har skudt med flere rifler, som har piber, der kommer fra firmaet Bergara. Jeg har indtil nu ikke haft nogen dårlige oplevelser med piber fra denne producent. Med denne Bergara BA13 Take-Down fik jeg den bedste treskudgruppe med en Winchester Power Max Bonded 150 grains (9,7 gram). Den gav en egenspredning på 18 mm. Det er en patron, som i flere rifler har vist sig at være ret præcis.

Overraskende

Bergara BA13 var faktisk mere behagelig at skyde med, end jeg havde regnet med, da den ikke var monteret med lyddæmper. Det meste af testskydningen foregik med lyddæmper monteret. Den blev betragteligt mere livlig uden lyddæmper, men jeg havde faktisk forventet mere mundingshop og erfaret rekyl både i relation til den rimeligt lette vægt (lige under tre kg) og den korte pibe. Her blev jeg positivt overrasket.

Riflen kan også fås med en 42 cm lang pibe. Denne pibe må formodes at give mere mundingshop. Riflen er let uden at være ultralet.

Godkendt

Aftrækkeren var jeg fuldt ud tilfreds med. Den stod lige lidt over et kilogram. Der var ingen slæb. Jeg har set væsentligt ringere aftræk på rifler, der koster et par tusinde kroner mere end denne riffel.

Jeg vil foretrække et aftræk med en anelse mindre belastning, men jeg havde ikke problemer med aftrækket. Det er ved fritstående skydning, at et tungt aftræk kommer mest til kort ved min skydning. Det gjorde dette ikke. Det var tilfredsstillende at skyde med i fritstående stilling.

Låsetøj

På aftrækkerbøjlen sidder der en tap, som skal trykkes ind mod pistolgrebet, når man skal åbne riflen. Det er en forholdsvist hurtig måde at åbne riflen på. Det er også en naturlig måde at åbne riflen på. Man kan skyde og åbne riflen uden at skulle flytte hænderne. Der er andre typer enkeltskudsrifler, hvor man skal trække tappen væk fra riflen. Det er en lidt langsommere og mere unaturlig ergonomisk måde at åbne riflen på.

Denne lukkemekanisme er fjederbelastet. Det betyder, at låsen bliver lukket til med en opstramning. I takt med at låsen ved brug begynder at sløre, så vil denne fjederbelastning sørge for, at låsen bliver lukket ordentligt, så låsen ikke yderligere bliver sløret, og det almindelige slid af låsen ikke eskalerer.

Patronudtrækkeren virkede for smal for mig. Men der var ingen problemer med at få patronen ud. Jeg testskød riflen med tre forskellige typer ammunition. Med alle ladninger kom hylstret meget let og uhindret ud. Hjemmeladeren skal undlade at udfordre udtrækkeren med hårde ladninger. Udtrækkeren er fjederbelastet i nedadgående retning, så udtrækkerens rand går ind i patronrillen.

En fordel med denne type af riffel, som jeg ikke har tænkt så meget på før, er, at riflen kan lades nærmest lydløst. Den er dog ikke så hurtig at genlade som en repeterriffel.

Montering

Hvis man får en aftagelig montage, vil den i udgangspunktet ikke ændre træfpunktet væsentligt. Det skyldes, at kikkerten bliver monteret direkte på piben. Riflen bliver levereret med en Picatinny rail, som er et meget stabilt system. Med Picatinny rail har man næsten uanede muligheder mht. kikkertmonteringer fra et væld af producenter.

Kort og godt

En af grundene til, at Bergara BA13 Take-Down er relativt kort, er, at den i modsætning til repeterrifler ikke har en låsekonstruktion, som yderligere forlænger riflen. Oplevelsen af testriflen med lyddæmper monteret er en af de få gange, hvor jeg har haft en lyddæmper monteret på en riffel, og hvor den ikke føltes for lang. Testriflen med lyddæmper var ikke mere end 104 cm. Det er kortere end mange repeterrifler uden lyddæmpere.

Tidsmaskine

Bergara BA13 har en udvendig hane, som man skal spænde manuelt. Når jeg trækker en hane tilbage på et våben, så er det næsten, som man bliver revet tilbage i tiden. Det skyldes nok, at jeg er af nyere dato og ikke er vokset op med denne måde, hvor man selv aktivt spænder riflen. Jeg er vokset op med selvspændende mekanismer.

Riflen kan ikke åbnes, når hanen er spændt. Der er ingen sikring på riflen. Måske er det mere rigtigt at sige, at sikringen sidder i hanen. Hanen spændes umiddelbart før skuddet. Hanen kan ikke blive provokeret til at gå af ved slag udefra. Kun aftrækket kan få den til at gå af. I den sammenhæng må riflen klassificeres som et sikkert våben.

To i én

Skæftet på riflen er lavet, så det både kan bruges af venstre- og højrehåndsskytter. Der er kindpuder på begge sider af skæftet. Riflen kan også leveres med et såkaldt thumholeskæfte. Ligesom den også kan fås i en udgave med træskæfte.

Kunststoftskæftet var behageligt at holde på. Netskæringsfelterne er ikke skarpe at holde på. Pistolgrebet er en anelse smalt for mig, selvom hånden havde fuldt greb om det. Det er et godt dybt pistolgreb. Forskæftet var efter min smag også tilpas – hverken for smalt eller for bredt.

Rembøjleholderen er integreret i bagskæftet. Det er støbt i skæftet. Det synes jeg ikke er en god løsning. Det er en af de ting, som med næsten fast forudsigelse vil gå i stykker ved et vrid. Der skulle blot være monteret en rembøjleholder, som der er monteret på forskæftet. Riflen er monteret med en god rekylarbsorberende bagkappe.

Finish

Jeg synes, at riflen har en meget fin finish til prisen. Flutningerne på piben er rent kosmetiske. De er ikke særligt dybe. Det betyder, at de ikke reducerer vægten nævneværdigt. De forøger heller ikke pibens arealoverflade på en sådan måde, at det skulle nedbringe afkølingstiden på piben. Riflens pibe er forberedt med 5/8”-24-gevind til montering af lyddæmper.

Anvendelse

Efter min overbevisning er denne riffel ikke en drivjagtriffel. Det er enkeltskudsrifler ikke egnet til, mener jeg, fordi man har brug for muligheden for et hurtigt opfølgningsskud. Derimod må den være utroligt behagelig at have med i skydetårnet. Den er ikke særligt lang og vil være nem at håndtere. Lange rifler kan meget nemt være noget, man skramler med i mørket. Riflen er nem at adskille og kan pakkes ned i en rygsæk. Det vil gøre den egnet til dem, der tager en riffel med på vandretur. Det er også en riffel, som er nem at betjene. Det kan være for skytten eller den, der er ude at passe reviret, og som skal ind og ud af bilen flere gange på en dag. Den er let at lade og aflade.

Det er også en riffel, man ikke behøver at begræde, hvis den bliver skramlet med. Det er en god kandidat til en arbejdsriffel eller regnvejrsriffel. En enkeltskudsriffel har også af nogen været at foretrække som bjergriffel, fordi den generelt er en let riffel. Det er også en smertefri vej ift. pengepungen, hvis man ønsker en let pyrschriffel. Prisen på riflen er der ikke noget at sige til. 5.500 kroner er bestemt en fair pris for en riffel med så gode komponenter.

Vi kan have forskellig smag. Jeg får ikke tårer i øjnene af at kigge på riflen. Den er nok mere til brug end til at pirre ens forfængelighed.

Du har netop læst en test, der har været bragt i Jæger.

Jæger er Danmarks største magasin om jagt, vildt og natur. Og så er det Danmarks Jægerforbunds medlemsmagasin, som vores medlemmer modtager 11 gange årligt.

Bliv medlem af Danmarks Jægerforbund her