OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.
Offentliggjort den: 29. august 2022

Kanon hunde i kanon vejr

Vejret var intet mindre end perfekt til hundearbejde, da Danmarks Jægerforbunds forbundsmesterskab i udvidet apportering i lørdags løb af stablen i Stenstrup på Sydfyn.

Tekst: Thomas Lindy Nissen
Foto: Thomas Lindy Nissen

Blandt de i alt 27 hunde, der stillede til start, var 6 racer repræsenteret, med en klar overvægt mod labrador retriever (9) og kleiner münsterländer (8). Det var kreds 5 – den fynske kreds – repræsenteret ved Egebjerg Jagtforening og Gudbjerg og Omegns Jagtforening som stod for afvikling af arrangementet. Det blev afholdt i et smukt terræn stillet til rådighed af Kurt Nykjær Pedersen og fire af gårdejerens naboer.

De tre baner lå inden for et mindre område, hvilket betød, at det var muligt for deltagerne at gå rundt mellem de banerne – apportering fra vand, apportering af fuglevildt og hårvildtapportering.

Ikke for varmt eller vådt

Vejret var efter en længere periode med varme og sol slået over i gråvejr og lidt lavere temperaturer, dertil blæste en frisk vind, så det var ganske enkelt perfekte forhold til et mesterskab som dette.

Forbundsmestrene fra Sydøstfyn Blæserne åbnede mesterskabet med rene toner, hvorefter prøveleder Per T. Knudsen kunne byde hundeførere, dommere, hjælpere og tilskuere velkommen til en dag med forventeligt godt hundearbejde.

Inden hundeførere og hunde gik i gang med den alvorlige dyst, mindede prøvelederen alle om, at huske på, at uanset hvordan mesterskabet måtte forløbe, så var det de samme hunde man havde med hjem, som man var kommet med – hunde er ikke maskiner og selv de ufejlbarlige kan fejle.

Der var meget fine publikumsforhold ved årets FM i udvidet apportering som blev afholdt i regi af kreds 5.


Ræv før kanin

Hårvildtbanen bød ifølge en af banens dommere – Winnie B. Larsen – ikke på de store fælder, idet skovbunden var relativt åben, og hundene ville hverken få problemer med tætte brombær eller skovspor som skulle krydses.

Første ekvipage på denne post var Mads Kristensen med labrador retriever Gamekeepers

Cottage Mallard, og de gjorde det særdeles godt. Præstation blev fulgt op på de øvrige baner, hvilket resulterede i, at denne ekvipage scorede de maksimale 232 point. En pointsum, som præsteret af i alt seks hunde på dagen, men det kommer vi tilbage til.

Mange hunde gjorde det godt på denne banen, således viste Palle Ingemanns labrador retriever Shootdog Marco da også både hurtighed og rigtig god appel – som hundens apporteringsglæde kaldes på dommersprog. Og det både ræv og kanin. 2/3 af hundene kom i øvrigt med ræven før kaninen, ved denne prøve.

På dagen blev der vist utroligt godt hundearbejde af de 27 deltagende ekvipager.

 

Ung debutant

På fuglevildt kunne den friske vind bruges, idet den kom skråt bagfra. Dette bevirkede, at hundene – ved de to markeringer – kunne udnytte vinden godt, ved at blive sendt fra højre side af startlinjen. De to blindt udlagte fugle lå godt, for de hundene der blev sendt skråt mod højre, hvilket gav de bedste forhold mht. vindretningen.

På meget af banen kunne hundene ikke ses fra startlinjen, hvilket gjorde det ekstra spændende, ligesom området var skåret igennem af slåede spor, der gav en form for terrænskifte under søget. 

Der var mange gode præstationer på fuglevildtbanen og bl.a. gjorde Pernille Legind med kleiner münsterländer Münsterdalen Epic det rigtigt flot. 

Også dagens yngste deltager – den 23-årige debutant Mathias Bech fra den lokale Gudbjerg og Omegns Jagtforening – præsterede superflot på fuglebanen. Specielt de tre første apporteringer var hurtige og præcise i sin rækkefølge, hvorefter han brugt lidt mere tid den sidste. 

Makkerparret blev bedømt flot her, men på hårvildtbanen skiftede Twitter – som Mathias’ 3-årige labrador retriever hedder – desværre greb på både ræv og kanin, hvilket satte det unge team uden for kampen om en plads på skamlen.

2/3 af hundene tog ræv før kanin på hårvildtbanen.

 

Flotte afleveringer

Vandbanen var fin rund, men med rørbevoksning i højre side, som trak i en del af hundene under dirigeringerne mod de to fugle, der var udlagt til venstre herfor. Derudover fremstod bredden meget mudret, da vandstanden var noget lavere end i normale år uden tørke. 

På denne bane behøvede Jørgen Christiansen ikke at gøre mange fagter for at få dirigeret labrador retriever Samson væk fra rørbevoksningen og hen til fuglene – det kørte bare, som det skulle. Nok havde den gule labrador skiftet lidt farve efter sin turen gennem breddens mudder, men ren var dens præstation. 

Lokale Vivi Kroggaard med labrador retriver Brasso oplevede ikke det samme farveskifte i hundens pels, idet hun stillede med en – til lejligheden – praktisk sort labrador. Også denne ekvipage klarede vandbanen flot og det til stor glæde for de lokale tilskuere, der fulgte præstationen fra det godt placerede udkigspunkt på den modsatte side af vandhullet. 

På denne bane kunne dommerne i øvrigt oplyse Jens Poulsen, som førte ruhåret hønsehund Birkemosen’s W Zako, om at hans sendrægtighed med at tage fuglene fra hunden, efter den havde sat sig ved siden af ham, ikke gav ekstra point. Bemærkningen var sagt med et anerkendende glimt i øjet, idet de kontrollerede afleveringerne fra en siddende, våde hund virkelig viste, hvad der var blevet trænet i. Ekvipagen satte ikke et eneste point til under hele prøven.

Prøven, der bruges ved kredsmesterskaberne og forbundsmesterskabet, er særdeles jagtrelevant, og kan anbefales til alle som ejer en jagthund, der bruges på praktisk jagt.

 

Seks hunde med makspoint

Senere kunne det konstateres, at der var 6 hunde med maksimumpoint på dagens prøve (232 point), mens 4 hunde dumpede. 

Efter en kort votering var de 6 dommere enige om placeringerne:

Tredjepladsen gik til Pernille Legind med kleiner münsterländer Münsterdalen Epic, andenpladsen til Jens Poulsen med ruhåret hønsehund Birkemosen’s W Zako, mens forbundsmester 2022 blev Jimmi Petersen med labrador retriever Gamekeepers Cottage Siskin. 

Der var mange gode hunde med, men at Jimmi Petersen med labrador retriever Gamekeepers Cottage Siskin var blandt de ekvipager, der kunne gå hen og vinde, var ingen overraskelse, idet de i 2021 blev bedste hund på vand og nr. 5 i det samlede resultat. 3-årige Gamekeepers Cottage Siskin er blot Jimmi Petersens anden hund og den første, han har gået på prøver med. 

- Han er altid god på vand, men på de to andre baner kan det gå alle veje. I dag gik det godt på dem begge, konstaterede vinderen efter præmieoverrækkelsen.

Han oplyste, at han træner ca. 10 min. hver dag og har en enkelt lang træning om ugen. 

- Dirigering har vi ikke trænet siden nytår, da det er noget, der bare virker, og så har jeg nøjedes med at træne markeringer en enkelt gang om ugen, for at holde ham sulten. Træner vi det for tit, mister han interessen for markeringsarbejde, fortalte han. 

Bedste på banerne

Ud over at vinde mesterskabet blev Jimmi Petersen og Gamekeepers Cottage Siskin også bedste på fuglebanen, mens Pernille Legind blev bedst på vandbanen. Bedste hund på hårvildt blev Peter Pedersen med ruhåret hønsehund Porsemosens Max. 

- Det har været en fantastisk prøve som forløb efter planen, vejret holdte og kvaliteten af hundene og deres arbejde har været utrolig høj, sluttede en meget tilfreds prøveleder sidst på eftermiddagen.

 

Til venstre forbundsmester Jimmi Petersen med labrador retriever Gamekeepers Cottage Siskin, i midten andenvinder Jens Poulsen med ruhåret hønsehund Birkemosen’s W Zako og til højre tredjevinder Pernille Legind med kleiner münsterländer Münsterdalen Epic.

 

Til venstre bedste på hårvildtbanen Peter Pedersen med ruhåret hønsehund Porsemosens Max, i midten bedste på fuglebanen Jimmi Petersen med labrador retriever Gamekeepers Cottage Siskin og til højre bedste på vandbanen Pernille Legind med kleiner münsterländer Münsterdalen Epic.