OBS: Denne artikel er over ét år gammel, og derfor er indholdet måske ikke længere korrekt. Har du spørgsmål til indholdet, eller mener du, at vi med fordel kan skrive om emnet i en ny historie, så kontakt os på webmaster@jaegerne.dk.

En over/under du nok kender: Beretta Silver Pigeon I

Den italienske producent har lavet en af de største salgssucceser i nyere tid med tydelige aner tilbage til de allerførste våben fra midten af sidste århundrede.

Tekst: Thorkild Ellerbæk
Foto: Thorkild Ellerbæk

Enten er du til Beretta eller Browning. Så firkantet kan det langt hen ad vejen siges. De to mærker er de mest udbredte i Danmark – og vel også i resten af verden. Forhandlerne anslår, at det er Beretta, som topper salgslisterne. Og øverst på salgslisten er model Silver Pigeon – ofte kaldet et begyndergevær, men samtidig også det gevær, som mange beholder og skyder med resten af livet.

 

Beretta er en af verdens største producenter af jagtvåben (og mange andre våbentyper), og man skal ikke være mange minutter i Gardone Val Trompia i Brescia-regionen i det nordlige Italien før det står klart, hvem der dominerer i dette centrum for italiensk våbenproduktion. Gadeskilte og byskilte kunne få en til at det tro, at byen egentlig hedder Beretta, og de kæmpestore nye og gamle fabriksbygninger ligger stadig centralt i industribyen.

Der kører 1.500 forskellige våben igennem maskinerne og værkstederne på fabrikken, og de eksporteres til stort set hele verden. Det ER stort, og det har i visse perioder også være Berettas akilleshæl. Med den indflydelse og nærmest dominans på markedet skal Beretta holde tungen lige i munden og levere kvalitet hele tiden.

Rundt omkring i regionen ligger rigtig mange af de andre italienske producenter som bl.a. F.A.I.R., Fabarm, to Rizzini-fabrikker, Perazzi, Fausti og Caesar Guerini. De er ikke i samme størrelse, men nogle af dem æder sig lige så stille ind på markedet, og nogle af dem leverer i dag samme kvalitet til samme priser som Beretta, hvilket er interessant for os, som skal købe nye geværer. Udvalget har ikke været større i mange år.

Der har været våbenproduktion i Gardone Val Trompia siden 1300-1400 tallet, og forløberen for Beretta var Bartolomeo, som i 1791 blev afløst af Pietro – den første med efternavnet Beretta. Siden gik det stærkt, og diverse krige og konflikter verden over gav gode ordrebøger hos firmaet, som for alvor fik øjnene op for geværer til jagt i begyndelsen af 1900-tallet. Siden har firmaet udviklet sig til en koncern, som i dag også producerer bl.a. Sako og Tikka-rifler.

Jagt og krig følges ad

Jagtvåben-produktionen fulgtes sideløbende med den store produktion af våben til krigsbrug. Et stort gennembrud kom, da den geniale, selvlærte bøssemager og konstruktør Tullio Marengoni grøn af misundelse over John Moses Brownings opfindelse af over/underen B25 kastede alt ind i at lave en italiensk konkurrent til belgieren.

Med ham i spidsen blev Berettas svar på B25'eren den såkaldte Sovrapposto – en over/under, som den dag i dag er ophavet til den 686 Silver Pigeon, jeg tester i denne måned.

Den første serieproducerede over/under blev lanceret i 1956 med den såkaldte S-serie. Siden er den del af produktionen gået stærkt, og i dag er det helt automatiske CNC-styrede maskiner, som nærmest "sprøjter" over/undere ud til markedet.

Kigger man nærmere på en gammel S-model, er der mange lighedspunkter til de nyeste 686 og 690-modeller. Låsen er bygget på nogenlunde samme måde, og udviklingen har gjort, at den enkle konstruktion i dag overlever, uden at Beretta egentlig tænker på at ændre ved det forhold. Da model 690 kom på markedet, forlød det, at den skulle afløse 686-modellerne, men den tanke er vist opgivet indtil videre på grund af bl.a. succesen med Silver Pigeon.

Når Silver Pigeon har opnået en næsten ikonisk status, skulle man tro, det var en model med hundrede år på bagen, men fakta er, at den første model kom i 1994. Forløberne fra S55 over 680-serien (inklusiv den berømte 682 sporter), 687'erne og diverse variationer er så identiske med Silver Pigeon, at det egentlig bare er navnet, der er forskellen.

Teknisk set bygges der videre på den såkaldte triggerplate bokslås, hvor mekanikken ligger tæt på bunden (trigger plate). Det er faktisk en gammel engelsk opfindelse (John Dickson i slut 1800-tallet), men er nu ved at være standard (i forskellige variationer) på de fleste over/undere. Det er gennemprøvet og meget stabilt. Det er en lås med skruefjedre, som (hos Beretta) samtidig aktiverer ejektoren. Teknikken er inerti-styret, hvor det er rekylen, som spænder hanen til skud nummer to. Jeg har dog hørt, at der kan der være problemer med at aktivere andet skud, hvis man bruger de meget let ladede SubSonic patroner.

En 686 Silver Pigeon 1, som den hedder i 2018, er kendetegnet ved at være uden store dikkedarer, og det er selvfølgelig derfor, at den holder sig i den billigere ende, hvor de fleste kan få nyt våbenkøb til at hænge sammen med husholdningsbudgettet.

Standard på den gode måde

I standardudgaven med 71 cm. løb vejer den 3.2 kilo, og det er så meget standard, som det kan være for en jagtudgave af en over/under. Der er en meget god balance, og med gummibagkappe vil den kunne bruges af de fleste lige fra hylden. Vær dog opmærksom på, at der i dag er flere forhandlere, som har den med længere skæfte (op til 40 cm.) for at de langarmede også kan bruge den fra hylden. Der kan også vælges forskellige længder på løbet.

Men ellers er cast og drop så gennemprøvet, at det er sjældent, en køber skal have noget ændret. Med en seks millimeter ventileret sigteskinne og løbsvælger i sikringsknappen er der heller ikke her meget, der adskiller den fra standarden.

Det er rart, når man køber et nyt gevær, at det også kan bruges samme dag. Det var også min erfaring på skydebanen, hvor det overraskede mig, hvor let jeg havde det med at skyde til (og ramme) lerduerne. Da jeg er lidt under gennemsnitshøjden for voksne danskere, har jeg ofte "problemer" med geværer lige fra hylden. De er for det meste en centimeter for lange i skæftet, men sådan føltes det ikke her. Aftræk og balance lige foran hovedbolten gør også sit til, at den er behagelig at skyde med.

2018 er en god årgang

Jeg har testet Silver Pigeon i mange udgaver lige fra kassen, og der har været eksempler, som efter min mening ikke har levet helt op til de forventninger, vi har til en Beretta. Men i 2018-udgaven er det svært at finde noget at sætte fingeren på. Den lukker tæt, men ikke for fast, og toplukkenøglen falder næsten helt på plads. Aftrækket er stillet lige der, hvor de fleste gerne vil have det.

Baskylen er lys med "klassisk" gravering, hvilket jeg synes er pænere end de såkaldte jagtgraveringer, hvor fasaner, snepper og ænder flakser hen over siden i mere eller mindre vellignende udgaver. Udførelsen ligger over, hvad jeg har set tidligere. Der er ikke overpyntet nogen steder.

Det samme kan siges om skæftet i tyrkisk valnød. Kig lidt på forskellige geværer, hvis udseendet på skæftet har betydning. Det kan lade sig gøre at finde skæfter med rimeligt pæne tegninger. Men det er ikke luksusgrade og skal heller ikke være det. Skæftetræet er ofte de billigere Berettaers svaghed. Netskæringerne på pistolskæfte og forskæfte står lige tilpas skarpt. Samlingerne mellem stål og metal er også, hvad man må forvente til prisen.

En ny Silver Pigeon kommer med fem Optima Chokes. Vær opmærksom på, at der er en fuld choke i kassen, som ingen bør bruge til de kraftige stålhaglpatroner, der er på mode lige nu. Det kan selv et moderne gevær ikke holde til i længden. Kammerlængden er 76 millimeter, så der er plads til ekstra power for dem, der synes, at det er nødvendigt.

Man kunne godt få den fornemmelse, at Beretta – og ikke mindst Silver Pigeon – er det eneste valg på hylden i prisklassen. Men efterhånden er der en del andre, som ligger i den prisklasse, vi snakker om her. Selvfølgelig de billigere udgaver af Browning, men en del andre italienske producenter blander sig. Det er lige nu Caesar Guerini, som efter min mening er en værdig konkurrent til de to store, men ellers er det geværer fra F.A.I.R., Rizzini og Jaguar-gruppens egne udgaver fra bl.a. F.A.I.R.

Det skal med, at der står mange nye Silver Pigeons på hylderne, som ikke er 2018-udgaver. Der er også versioner som ultra light, sportere og mere luksusprægede, som har koblet f.eks. 2 eller 3 på navnet. Indeni er de identiske. De fleste steder vil man også kunne finde en 20'er med samme specifikationer.

Beretta 686 Silver Pigeon 1
Vejledende pris: 18.499 kroner
Importør: Normark A/S
Testgeværer udlånt af Normark og
Jagthuset Kr. O. Skov

Få Jæger

Jæger er Danmarks Jægerforbund medlemsblad. Bladet er også Danmarks største magasin om jagt, vildt og natur. Bladet lander i vores medlemmers postkasser 11 gange om året.

Meld dig ind i dag, så får du også Jæger.