Ny rapport: Blyfri riffelkugler virker

Onsdag, 22. apr 2015

Debatten har haft gode kår i Tyskland og Sverige, mens vi i Danmark har holdt lidt igen. Ikke desto mindre bliver der i dag, 22. april 2015, afholdt en konference i Vingsted med internationale forskere om effektivitet og andre aspekter ved overgangen fra blyholdige til blyfri riffelkugler. Konferencen tager udgangspunkt i både dansk og international forskning. Af førstnævnte har Niels Kanstrup netop gennemført en undersøgelse, der viser, at den blyfri riffelammunition overholder dagskravene.

De eksisterende blyfri riffelkugler, der findes på markedet, lever op til de krav for effektivitet og virkning, som der er til traditionel dansk jagt. Det konkluderer en ny undersøgelse, som biolog Niels Kanstrup, Dansk Jagtakademi, fremlægger resultatet fra i dag på en konference om overgangen til blyfri riffelammunition i Vingsted.

Resultatet er dog ikke ensbetydende med, at man skal stoppe med at videreudvikle på de blyfri ammunitionstyper.

Forventet resultat

For manden bag rapporten er tallene ikke overraskende:

- Tallene kommer ikke bag på mig. Jeg har læst tyske og amerikanske undersøgelser og har jagterfaringer med blyfri riffelammunition. Så det undrer mig ikke, at materialet ikke har nogen betydning. Det interessant er, at vi nu har påvist, at dette også gør sig gældende, ved den måde vi driver jagt på i Danmark.

Niels Kanstrup har samlet data til rapporten over tre jagtsæsoner, hvor han har fulgt 15 danske jægere, der tilsammen har skudt 657 dyr. Langt de fleste dyr var hjortevildt, som blev skudt i Danmark ved traditionelle danske riffeljagtformer og med de mest gængse riffelkalibrer. Den blyfri ammunition, der blev brugt, var af kobber. Og resultatet var altså ganske klart: Der var ingen eller en meget lille forskel på effekten af blyholdige og blyfri riffelammunition.

- For jægerne betyder resultatet, at de ikke behøver være nervøse for, om blyfri ammunition gør, at de ikke får noget ud af jagten eller anskyder. Derfor forestiller jeg mig også, at mange danske jægere vil skifte væk fra bly, som de fleste jo ved, er et giftigt materiale, selvom der kan være nogle praktiske ting, der sinker skiftet, forklarer Niels Kanstrup om betydningen af rapporten og uddyber:

- På den politiske side kunne jeg også forestille mig at man på den lange bane vil se på at fjerne bly fra også riffelammunitionen. I Tyskland er politikerne ved at forbyde bly i ammunitionen - det samme i Californien. I Sverige har man udført en vejledning i, hvordan man bruger blyammunition. Og også i England kigger man på sagen.

Debatten i vores nabolande har skabt international opmærksomhed på det danske studie, når det præsenteres på konferencen i Vingsted. Studiet og resultaterne er dog helt i tråd med den tidligere forskning på emnet.

Vær opmærksom ved skift

Overvejer man skiftet væk fra blyholdig ammunition, skal man, som altid, være opmærksom på kombinationen af våben og ammunition. Man skal ikke nødvendigvis købe en ny riffel til den nye type ammunition, men man skal være opmærksom på, om det kan medføre nogle problemer. Det gør sig specielt gældende ved mindre kalibrer.

Danmarks Jægerforbund, der er medarrangør af konferencen, finder resultaterne interessante og tager dem med i de videre overvejelser omkring det kommende politiske og faglig arbejde med emnet.

- Kenneth Sletten Christensen