Hjortetærte

DER ER MANGE muligheder med tærter, som kan laves med forskellige slags fyld af kød, svampe og grønsager, og tærter kan serveres som forret, hovedret eller frokostret. En tærtedej består almindeligvis af mel, fedtstof og vand. Fedtstoffet kan være smør eller margarine. Tærten får en speciel sprødhed, hvis den bages med smør. I supermarkeder kan man ofte købe færdig tærtedej på køl. Disse er udmærkede til denne opskrift; ligeledes kan butterdej anvendes.

Antal personer: 4 prs.
Ca. 750 g skært hjortekød Lidt olie Salt og peber 1 stort løg 1 bouillonterning 1/2 liter svampe (blandede eller kantareller) 2 dl cremefraiche, 18 % Lidt finthakket persille
1 æg til pensling - Tærtedej: 150 g smør eller margarine 3 dl hvedemel 4 spsk. vand 1/2 tsk. salt

Fremgangsmåde:

Tærtedej:

Smuldr fedtstoffet ud i melet, tilsæt salt, og saml dejen med vandet. Dejen skal hvile koldt en time, inden den bruges.


Fyld:

  1. Skræl løget, og skær kødet i to cm store tern. Svits kød og løg i en gryde i hed olie. Krydr med salt, peber og enebær.
  2. Tilsæt ca. to dl vand og en bouillonterning. Vær forsigtig med salt, da bouillonterningen indeholder salt.
  3. Lad kødet simre under låg, til det er mørt.
  4. Skær svampene i passende stykker, og lad dem koge med i gryden i ca. 10 minutter. Læg fyldet i et smurt tærtefad.
  5. Bland skyen, som er tilbage i gryden, med cremefraiche, og jævn eventuelt med lidt maizena udrørt i en smule koldt vand.
  6. Lad saucen koge i nogle minutter, og smag til med krydderier. Hæld saucen over kødet, og drys med den finthakkede persille.
  7. Rul tærtedejen ud til et låg. Pensl låget med et pisket æg.
  8. Bages ca. 25 minutter ved 225 grader, til tærtedejen er gyldenbrun.

Servering:

Tærten serveres rygende varm med en stor skål salat til og eventuelt en lækker kold dressing.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken