Fasaner i stegeso - serveret med mynte, rosmarin og karamelliserede pærer

EN STEGESO ER sjældent brugt til vildt, men denne tilberedningsmetode giver et supergodt resultat. Det kræver dog lige en stegeso. En tykbundet gryde med låg, som kan tåle at stå i ovnen, giver dog stort set samme resultat og kan derfor også anvendes til formålet.

Antal personer: 4 prs.
Ingredienser: 2-3 fasaner 2 fed hvidløg Et par stilke mynte med blade Lidt rosmarin 2 gulerødder 1 løg 2 dl hvidvin
Smør og olie Salt og peber ---------------- Karamelliserede pærer: 3 faste pærer ½ dl sukker 1 spsk. smør 1 spsk. honning

Fremgangsmåde:

  1. Rens grønsagerne, og skær dem i tern.
  2. Klargør fasanerne, det vil sige rens dem grundigt, og drys dem indvendigt med salt og peber. Brun dem gyldne i hed olie på en stegepande, og læg dem i stegesoen.
  3. Kom grønsager over fuglene sammen med hakkede hvidløg, mynte og rosmarin. Læg et par spiseskefulde smør på toppen, og overhæld fuglene med hvidvinen og 2 dl vand.
  4. Læg låget på stegesoen, og sæt den i en kold ovn. Ovnen tændes på 180 grader. Lad derefter hele herligheden stege i 1½ time.
  5. Hæld væden over i en gryde sammen med de kogte grønsager, og stil fasanerne tilbage i ovnen, så de holdes varme, mens saucen laves.
  6. Stegeskyen varmes godt igennem, og grønsagerne deri blendes med en stavblender, til saucen har en passende konsistens. Bliver den for tyk, kan den spædes op med lidt fløde. Saucen smages til med salt og peber.

Karamelliserede pærer:

  1. Skær pærer i både med skræl, og fjern kernehuset.
  2. Drys sukkeret i et jævnt lag på en pande, og smelt det sammen med honningen, kom smørret på, og lad det bruse op.
  3. Tilsæt pærerne, når sukkerstoffet er gyldent, og steg dem ved svag varme, til de har en gylden og flot farve. Server dem varme til retten.

Servering:

Parter fasanerne i kvarte, og server dem med den varme sauce og de karamelliserede pærer. Pynt eventuelt fuglene ved at overhælde dem med lidt af den smeltede sukker fra pærerne, dog i en tynd stråle. Server gerne retten med kogte eller stegte kartofler. En kold hvidvin går fint til denne ret.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken