En krage i gryden

Spiser man krager….! Ja selvfølgelig gør man det og rigtig tilberedt er krager ovenikøbet en ganske udmærket spise. Tilberedt rigtigt smager de ligeså godt som rågeunger eller endda dueunger, hvis det vel og mærke er unge krager. Efter tilberedningen af de unge krager, som blev anvendt her i opskriften, var et par jægere sat til at blindteste retten, altså uden at vide, hvilke fugle der var tale om. De roste begge smag og konsistens/mørhed på fuglene og gættede begge på, det var duer.

Antal personer: 4 prs.
Ingredienser: 4 grydeklare krager 1 grofthakket løg 250 g champignon eller andre svampe Smør
½ l grønsagsbouillon 2 spsk. portvin 2½ dl fløde Salt og peber Maizena til jævning af saucen

Klargøring:

Brystkødet:

Læg kragen på ryggen, og blot brystkødet ved at skære et snit i skindet og trække det til siderne med fingrene, helt oppe fra halsen og helt ned til, hvor brystbenet slutter. Med en skarp kniv skæres brystkødet af på begge sider af brystbenet. Følg brystben og ribben med kniven, så alt brystkød kommer med.

Lår:

Pres lårene op og ud af skindet, og bræk dem bagover, så de knækkes i kugleleddet; de skæres herefter fri fra skroget med en kniv. Tilbage står man med to lækre stykker brystkød og to flotte lår fra hver fugl. De er nu klar til fryseren, medmindre de skal tilberedes med det samme. Denne opskrift er også velegnet til andet fuglevildt, eksempelvis skovduer eller vildænder.

  1. Brun løg, bryst og lår i brusende smør i en stegegryde.
  2. Steg de rengjorte og skårne svampe med, efter kødet er brunet, krydr med salt og peber.
  3. Hæld bouillon, portvin og fløde på. Lad det nu simre under låg i ca. 40 minutter.
  4. Tag brystkødet op, og steg lårene i yderligere 20 minutter. Tjek, om lårkødet slipper benet, ellers steges lårene lidt længere.
  5. Jævn stegeskyen med lidt maizena, og smag til med salt og peber.
  6. Læg bryst og lår tilbage i saucen, og varm dem deri.

Servering:

Bryst og lår serveres i saucen rygende varm. Til denne ret kan anbefales en lækker tranebærkompot eller andet sødt og gerne med kartoffelmos eller ovnstegte kartofler til.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken