Bekkasiner med honning og chili

Står man en dag og mangler en opskrift på bekkasiner, kan de i øvrigt fint tilberedes som snepper, dog skal stegetiden så afkortes en smule. Opskriften her er i øvrigt også velegnet til andet fuglevildt. Her serveret med smørstegt grønkål og ovnbagt radicchiosalat.

Antal personer: 4 prs.
Ingredienser: 12 bekkasiner 50 g smør 2 skalotteløg Vildtfond eller grønsagsbouillon 4 spsk. akaciehonning
1-2 tørret chilikrydderi 2½ dl fløde Soja Salt og peber Evt. lidt maizena

Klargøring:

Bekkasinen skal plukkes nænsomt, og de små dun svides forsigtigt væk, da skindet giver noget af den gode smag. Nogle ønsker at servere bekkasiner med hovedet på, nøjagtigt som med snepper, da flår man dog hovedet og fjerner øjnene, næbbet stikkes herefter gennem lår og krop.

Bekkasinen har godt af at hænge koldt, men frostfrit et par dage efter jagten. Ikke så meget af hensyn til mørheden, den er mør nok, men af hensyn til smagen, der træder tydeligere frem. Den bør derfor først plukkes og tømmes, kort før den skal tilberedes.

For generationer tilbage har man hørt, at nogle jægere spiste den lille fugl med indvolde, under henvisning til at det er en sart fugl med sunde spisevaner. Det er selvfølgelig en smagssag, som må være op til den enkelte at afgøre. Prøver man at tilberede fuglene med indmad, skal man dog lige huske at fjerne kråsen, før man sætter tænderne i fuglen. Alt andet kan så spises.

Fremgangsmåde:

  1. Klargør fuglene, og dup dem tørre med køkkenrulle.
  2. Pil løgene, og hak dem fint. 
  3. Fuglene krydres med salt og peber og steges gyldenbrune i smør på alle sider. Kom de hakkede løg ved, steg løgene blanke i smørret. Hverken bekkasiner eller løg må på nogen måde blive svedne. Hæld derefter bouillonen ved.
  4. Dæmp varmen, kom chili og honning ved, læg grydelåg på, og lad fuglene stege møre ved svag varme i 40-50 minutter. Tjek, om de er møre, kødet på lårene skal kunne slippe benet. Er de ikke møre, steges de lidt længere.
  5. Tag de færdigstegte fugle op af gryden, og rør fløden i stegeskyen. Lad det koge ind for ret god varme uden låg, til det jævner en anelse. Er saucen for tynd, kan den jævnes en anelse med lidt maizena udrørt i lidt vand eller fløde.
  6. Saucen kan eventuelt smages til med lidt soja og yderligere honning og chili. Krydr med salt og peber.
  7. Kom fuglene tilbage i den færdige sauce, og lad dem småsimre nogle få minutter.

Servering:

De stegte bekkasiner serveres i saucen og pyntes med lidt friske krydderurter, dog ikke for meget, fordi smagen så vil dominere bekkasinerne. Retten serveres eventuelt med små ovnstegte kartofler,
kartoffelkroketter eller kartoffelmos og gerne med lidt af årstidens grønsager.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken