Agerhøns med hvidløg og krydderurter

Vildt er ikke længere forbeholdt de dyre restauranter. Nu kan du selv lave de lækreste retter til en rimelig pris. Har man ikke selv adgang til vildt, så kan det i dag købes ferskt eller frossent hos de fleste fiske- og vildthandlere – ligeledes har mange supermarkeder også vildt i deres sortiment. Det er heller ikke kun de dyre udskæringer, man bør anvende; en vildthakkebøf eller gryderet med vildtkød er også fornemt på en hverdag. Under alle omstændigheder signalerer vildtretter dog, at vi tænder stearinlysene og sætter os tæt sammen omkring gryden – det giver hygge og nærvær. Traditionelt serveres flødesauce og waldorfsalat til vildt. Men da vildt typisk er mørkt og kraftigt i smagen, vil det også gå godt i spænd med meget andet. Det kunne for eksempel være syrligt tilbehør som sprøde æblebåde i en olivenoliedressing med fransk sennep og citronsaft, smørstegte brombær eller kirsebær med balsamico.

Antal personer: 4 prs.
4 agerhøns 1 1/2 spsk. olie 75 g smør 10 fed hvidløb 1 kvist timian 1 kvist rosmarin
4 skalotteløb 2 cl. cognac 2 cl. hvidvin 2 ½ dl vand salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Rens agerhønsene, og gør dem klar til stegning.
  2. Drys med salt og peber.
  3. Kom olien og 50 g af smørret i en gryde, krydr hønsene, og brun dem af på alle sider.
  4. Tilsæt hvidløg, timian, rosmarin og skalotteløg. Tilsæt hvidvin og vand. Læg låg på, og steg agerhønsene i ca. 30 minutter. Vend dem af og til.
  5. Tag hønsene op, når de er færdigstegte.
  6. Hæld cognac i stegeskyen, og kog det lidt ind.
  7. Pisk til sidst resten af smørret i saucen, og smag den til med salt og peber.

Servering:

Del de færdigstegte agerhøns i halve eller kvarte. Anret dem på et fad med hvidløg, krydderurter og sauce. Server dem eventuelt med nye kartofler, sauce, stegte svampe og lidt af årstidens friske grønsager.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken