Vildtsimresuppe

Det er superlækkert i den kolde tid med en rygende varm og godt krydret simresuppe, kogt på vildtkød. Der kan anvendes kød fra hals, bov, bryst og selvfølgelig kød fra køllerne. Men også kød fra fuglevildt kan anvendes i retten.

Antal personer: 4 prs.
Ingredienser: 600-800 g vildtkød uden ben Lidt olie og smør 2 løg 4 fed hvidløg 2 gulerødder 1/4 knoldselleri 200 g svampe 400 g kartofler 2 dl rødvin
1 grønsagsbouillonterning 1 dåse hakkede flåede tomater 1 spsk. tomatpure 1-2 tsk. Worcestershire Sauce: 2 laurbærblade Lidt timian, helst frisk, men tørret kan bruges ½ tsk. paprika Salt og peber Evt. creme fraiche, 18 % til topping

Facts om simreretter: 

For at vi får det optimale resultat, er der få ting, man bør huske, når man tilbereder simreretter af vildt.

 • Sørg for at få alt det skåret bort, der er blevet blodigt i forbindelse med skuddet, da dette kød ikke er egnet i retterne.
 • Ved de mørke simreretter bør man svitse/afbrune kød og grønsager inden tilberedning, da det giver den absolut bedste smag til retten.
 • Bruger man øl i retten, så pas på med mængden af det, da det nemt kan gøre retten bitter i smagen, så begræns det.
 • En simreret bliver ikke ringere i smagen af at stå til dagen efter, når den er tilberedt, snarere tværtimod. Lun den dagen efter, og spæd den eventuelt op med lidt ekstra væde, da saucen i retten typisk er blevet tykkere af at stå.
 • Mange er tilbøjelige til lige at skulle pifte retten op med fløde, men det gør ikke nødvendigvis en simreret bedre. Det gør den mere cremet, men fjerner den intense og kraftige smag, retten har.
 • Simreretter tilberedes typisk i gryder under låg, men har man en gryde med låg, der kan tåle at gå i ovnen, så retten tilberedes i en gryde med låg i ovnen, giver det et perfekt resultat. Denne tilberedningsmetode gør det nemmere at ”forlade” køkkenet og lade retten passe sig selv under tilberedning. Alternativet er en stegeso til tilberedning i ovnen.

Fremgangsmåde:

 1. Alle grønsagerne rengøres og skæres i passende tern, og svampene skæres i kvarte.
 2. Løgene pilles og finhakkes, og kødet skæres i tern på ca. 2x2 cm. Brun kødet af i hed olie i en gryde. Brun ikke for store mængder af kød ad gangen, så opnås en bedre stegeskorpe. Krydr med salt, peber og paprika.
 3. Stil kødet til side, svits løgene i lidt smør i samme gryde, og kog gryden af med rødvinen.
 4. Kom kødet tilbage i gryden, og tilsæt Worcestershire Sauce, tomatpure, flåede tomater, laurbærblade, timian og 1 l vand plus bouillonterningen.
 5. Lad suppen stå at simre på komfuret under låg i cirka en time. Tilsæt grønsagerne, og lad retten stå at simre igen en times tid, indtil kød og kartoffeltern er helt møre. Er suppen kogt for langt ned, kan der tilsættes yderligere vand og bouillon.
 6. Smag til sidst suppen til med salt og peber.

Servering:

Suppen serveres rygende varm med noget godt brød til. Her er den serveret med groft rugbrød stegt sprødt i olie og hvidløg. Suppen kan eventuelt serveres med en klat creme fraiche på toppen pyntet med paprika eller hakket persille.

Velkommen

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken