Vildtrouletter i spidskål

Antal personer: 4 prs.
1 stort spidskål ca. 600 g hakket vildtfars 2 dl mælk 1 lille finthakket løb 3 spsk rasp 1 æg
salt og peber tandstikker eller bomuldstråd til ombinding smør eller margarine til stegning Blandede rodfrugter (gullerod, løg, porre, knoldselleri) skåret i små tern Evt. 1 dåse hakkede flåede tomater

Fremgangsmåde:

  1. Sæt en stor gryde vand med ca. to liter vand tilsat lidt salt over at koge.
  2. Rør farsen sej med salt, tilsæt æg, hakket løg, rasp, mælk og godt med peber fra kværnen.
  3. Farsen skal have samme konsistens som en frikadellefars. Lad farsen hvile et øjeblik.
  4. Fjern de yderste grimme dækblade fra spidskålen, og stik to-tre centimeter dybt rundt om stokken med en spids kniv. Pas på fingrene!
  5. Læg spidskålshovedet i gryden – det skal helst være næsten dækket af vand.
  6. Lad kålhovedet koge ca. fire-seks minutter, og prøv så at løsne dækbladene et efter et. De må helst ikke gå i stykker.
  7. Anbring bladene på et fad, efterhånden som du får dem løsnet. Når du har 12-14 stykker, har du nok.
  8. Skær det groveste af stokkene på bladene med et V-snit, inden du kommer en god skefuld fars på.
  9. Fold siderne af bladet ind over farsen, og rul sammen fra den tykke ende.
  10. Hvis du synes, at rouletten bliver for lille, så læg et halvt blad ekstra på, før du kommer farsen på.
  11. Bind et stykke bomuldstråd rundt om rullen eller brug en tandstik til at holde sammen på den.
  12. Når du har lavet 10-12 stykker, kommer du dem op i det vand, du har kogt kålhovedet i. De skal her stå at småkoge i ca. 15 minutter.
  13. Når de er kogt, fisker du dem op med en hulske og lader dem dryppe lidt af på et fad. De skårne rodfrugter koges herefter ca. fem minutter i kogevandet.
  14. Rodfrugtternene kommes op i et smurt ildfast fad. Rouletterne lægges oven på og smøres med lidt smeltet smør, hvorefter de steges ca. 15-20 minutter ved 225 grader. De må ikke steges for mørke.
  15. Der kan med fordel hældes en dåse hakkede flåede tomater ved, inden fadet stilles i ovnen.


Servering:
Server kålrouletterne med smeltet smør, kogte kartofler eller et godt stykke groft rugbrød til.
Husk at fjerne bomuldstråden eller tandstikken inden servering.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken