Vildsvin på grillen

At grille har ofte været signalet til hyggeligt samvær en sommeraften i skønt vejr, hvor man slapper af og nyder maden i det fri med familie og venner. I dag har mange en lukket grill, en kuglegrill, så det at grille er ikke længere noget, der kun hører sommeren til. Med den lukkede kuglegrill kan man grille året rundt i al slags vejr. Kuglegrillen har ikke blot forlænget grillsæsonen væsentligt, men har også åbnet for nye muligheder, der inddrager adskillige andre kulinariske traditioner med mange nye og spændende ingredienser, f.eks. vildt. Vildt bliver nemlig fremragende, hvis det er tilberedt korrekt i grillen – altså skånsomt og med nænsom hånd, så det beholder saft og smag.

Antal personer: 4 prs.
Ca. 1 kg køllesteg eller vild svineryg uden ben Groft salt 2 tskf. paprika Evt. røget spæk eller bacon i tynde skiver Hele nelliker
2 1/2 dl æblejuice 2 1/2 dl vand el. bouillon 4 spskf. æblegelé Friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Klargør stegen:

Bruges vildsvineryg, skæres benene af, så man får en filet uden ben. Anvendes køllesteg, bortskæres benene ligeledes. Begge kan steges som ryg eller kølle med ben, blot man beregner længere stegetid, og sluttemperaturen i kødet overholdes. Har stegen ikke fedt på oversiden, dækkes den med tynde skiver røget spæk eller bacon.

Vildsvin på grillen:

  1. Varm kul/briketter op og fordel dem til indirekte varme og stil en foliebakke nederst i kuglegrillen tilsat lidt vand, så bunden lige er dækket.
  2. Gnid kødet grundigt med salt og paprika. Dæk eventuelt oversiden af stegen med skiver af røget spæk eller bacon, og hold dem på plads ved at stikke nelliker ned i skiverne.
  3. Forvarm grillen til ca. 200° C. Læg stegen på risten og steg den ca. 45-50 minutter. Med ben ca. 60-80 minutter. Den færdige steg skal have en kernetemperatur på ca. 65-68° C.
  4. Stegen tages ud og pakkes i alufolie. Hold den varm, og lad den trække i ca. 15-20 minutter, inden den skæres ud.


Sauce:

Imens stegen trækker, laves saucen.

  1. Skyen fra foliebakken sies over i en gryde, æblesaft og bouillon tilsættes og koges lidt ind ved svag varme.
  2. Saucen koges derefter op og jævnes let med maizena, smages til med æblegelé, salt og friskkværnet peber, og spædes eventuelt op med lidt fløde.

Servering:

Kødet skæres i skiver og serveres med kartoffelkroketter, tyttebær eller tranebærsyltetøj og salat eller waldorfsalat.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken