Vildt på grillen - Skivet dyrekølle

EN ANDERLEDES OG lækker måde at tilberede en dyrekølle på er at få den savet i skiver. Det gøres nemmest ved at nedfryse køllen hel (uden nøgleben) og medbringe den frosne kølle til den lokale slagter. Spørg, om han har mulighed for at save den i to cm tykke skiver, mens den er frossen. Alternativet er at gå i gang med en håndsav, så bør den dog for nemheds skyld optøs en anelse. Det er dog kun de flotte skiver fra knæleddet og opefter, der kan grilles. Resten gemmes i fryseren til ragout eller ossobuco.

Antal personer: 4 prs.
Ingredienser: Skiver fra køllen fra et rålam - en til to skiver pr. person ----------------- Marinade af: 1 dl olivenolie 2 spsk. balsamicovineddike
2 spsk. sirup 1 fed hakket hvidløg 1 spsk. friskpresset citronsaft 1 tsk. salt Lidt peber

Den direkte grillmetode: 

Denne metode anbefales til fuglebryststykker, vildtbøffer, vildtsteaks, vildtkoteletter, grillspid med mere. Direkte grillstegning kendes fra den traditionelle grill, hvor der påfyldes kul eller briketter, og grillemnet/kødet placeres på risten direkte over varmen. Den direkte metode bruges til madvarer, der skal have kort tid på grillen, kort sagt noget, der kan tilberedes på under ca. 20 minutter, for eksempel bøffer, steaks og koteletter samt diverse grøntsager og lignende. Har grillen ikke gastænding, kan det være en stor fordel at anskaffe en grillstarter. Er der en rest gamle kul eller briketter i grillen, kan de selvfølgelig sagtens tændes op igen.

Fremgangsmåde:

  1. Bland ingredienserne til marinaden i en skål. Hæld marinaden i en tyk frysepose, og læg kødet heri. Luk posen tæt, ryst den og masser med fingrene, så marinaden bliver fordelt på al kødet. Lad kødet marinere i køleskabet i et par timer inden tilberedning.
  2. Kødet duppes let med køkkenrulle, når det tages op af marinaden.
  3. Lad steaksene grille på direkte varme i ca. tre-fire minutter på hver side, lad dem herefter få indirekte stegning i ligeledes tre-fire minutter på hver side.
  4. Stegetiden afhænger selvfølgelig af, hvordan man ønsker sit kød stegt, denne stegetid er derfor kun vejledende. Kødet må meget gerne være rosa indvendigt. Tjek eventuelt stegetemperaturen med stegetermometer, 60-65 grader.

Servering:

Serveres eventuelt med friske eller grillede grønsager og/eller en frisk salat. Server ligeledes små nye, ovnstegte kartofler til og eventuelt lidt hvidløgsbrød. En bearnaisesauce fungerer fint til denne ret.

Velbekomme

Finn Kallesø Sørensen, Vildtkokken