Offentliggjort den: 23. maj 2025

Sammen om naturen

Danmarks Jægerforbund mødtes fredag på årets Naturmøde med landets andre store naturorganisationer i fælles kamp for fremtiden.

Tekst: Heidi Elkjær
Foto: Emma Astrup Sørensen

De står ofte på hver deres side af bordet, når naturens ressourcer og arealer skal forvaltes. Alligevel har Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportsfiskerforbund, Friluftsrådet, Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Jægerforbund fundet sammen med et mål for øje: at sikre, at den grønne trepart fostrer reel forandring i det danske landskab.

Står sammen trods uenigheder

Regnen var stilnet af på årets naturmøde, da flere interesserede fredag klokken 13.00 stimlede sammen både inden- og udenfor Danmarks Jægerforbunds telt, til debat om samarbejdet blandt Danmarks fem største naturorganisationer i den grønne trepart.

Organisationerne stillede skarpt på, hvordan samarbejdet fungerer i praksis, og hvad det kan betyde for Danmarks natur fremover.

Og samarbejdet kan måske virke som lidt af en udfordring, når det kommer til de fem organisationer, der bestemt ikke altid er enige om adgang til og brug af naturen.

De fem repræsentanter, der var inviteret til debat i Danmarks Jægerforbund, blev dog hurtigt enige om, at der er mere, der samler organisationerne i treparten, end der adskiller dem: Alle har en fælles interesse i at få mere natur.

Nina Larsen Saarnak fra Danmarks Naturfredningsforening lagde netop vægt på vigtigheden af at stå sammen, for at få mest mulig indflydelse i trepartsforhandlingerne, og understregede organisationernes fælles interesse.

- Os der sidder her, vi har jo kærligheden til naturen til fælles. Vi arbejder i bund og grund for de samme ting.

Der er også et økonomisk incitament til at stå sammen på trods af uenighederne, understregede hun.

- 43 milliarder. Aldrig har vi oplevet, at der har været så mange penge på bordet. Så selvfølgelig kan vi rykke sammen i bussen og levere i fællesskab.

250.000 hektar skov

Da debatdeltagerne blev spurgt ind til fremtidsperspektiverne, fremhævede Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening et særligt ønske:

- Jeg håber, at samarbejdet kan være med til at styrke det lokale samarbejde mellem organisationerne.

Danmarks Naturfredningsforening repræsenterer naturorganisationerne i de 23 lokale treparter, der skal omsætte Den Grønne Trepart til konkrete forandringer i den danske natur.

I den forbindelse er der oprettet støttegrupper med frivillige fra de fem organisationer, der bidrager med faglige input og lokal opbakning. Omkring 30 frivillige fra jægerforbundet deltager i arbejdet.

Og det er lidt af en opgave, der hviler på de lokale treparters skuldre.

Parterne skal blandt andet udarbejde planer for at reducere kvælstofudledning og udtage lavbundsjord. Inden årets udgang skal de udpege områder til 140.000 ha lavbundsjord og udpege 250.000 ha ny skov.

Ovenpå dagens debat på naturmødet, virker optimismen høj. Den fælles ambition står i hver fald klar: At skabe mere og en rigere natur i Danmark.