Offentliggjort den: 09. maj 2025

Planlægning af jagtprøver hos myndighederne

Jagttegnslærerforeningen i Danmark og Danmarks Jægerforbund har i fællesskab henvendt sig til Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV). Styrelsen orienterer her om gældende praksis for planlægningen.

Tekst: Jes Mikkelsen

Jagttegnslærerforeningen i Danmark og Danmarks Jægerforbund har på baggrund af henvendelser fra jagttegnskursuslærere kontaktet SGAV med ønske om en beskrivelse af processen for planlægning af de obligatoriske jagtprøver, da der i foråret har været oplevelser af for få jagtprøver til aspiranterne.  

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV) har i dialogen tydeliggjort nedenstående planlægningsproces mellem SGAV og Naturstyrelsen (NST), som følger en fastlagt og fleksibel struktur.

NST planlægger jagtprøver ud fra en ramme, der tager hensyn til lokale forhold som skydebanegodkendelser, antal aspiranter og tilgængelige ressourcer. Målet er at sikre en kontinuerlig afholdelse af jagtprøver i perioderne april–juni og september–oktober. Derudover kan der – hvis det er muligt og giver mening – også afholdes prøver uden for disse perioder, dog ikke i vintermånederne december–marts grundet vejrforhold.

Hvis SGAV modtager meldinger om få ledige prøver i et område, videreformidles dette til NST, som vurderer muligheden for at oprette yderligere prøver.

Det er ikke praktisk muligt at afholde jagtprøver til alle aspiranter samtidig. Hvis mange kurser afsluttes samtidig, vil det naturligt kunne medføre ventetid – præcis som under tidligere regelsæt, hvor prøvedatoer blev tildelt centralt ud fra et på forhånd kendt antal aspiranter.

NST offentliggør ikke alle prøvedatoer på én gang. Formålet er at undgå hold med få deltagere, hvilket betyder, at nye datoer løbende gøres tilgængelige i takt med at tilgængelige hold fyldes op. Derfor opfordres aspiranter til løbende at holde øje med prøvesystemet for nye ledige datoer.

SGAV og NST modtager gerne meldinger om lokal efterspørgsel på prøver, men for at kunne handle effektivt, skal sådanne henvendelser angive den specifikke NST-enhed, hvor behovet opleves.

Endelig viser erfaringen, at relativt få aspiranter normalt tilmelder sig prøver i april og september. Skulle der i år være usædvanligt høj tilslutning i disse måneder, kan det betyde, at enkelte enheder bliver pressede – og det vil i så fald blive håndteret løbende.

Online webinar 

Du kan som jagttegnskursuslærer deltage i det online ERFA-webinar og blive opdateret på jagtprøven og arbejdet med den nye Jagtportal 

Online webinar med besøg fra blandt andet Søren Egelund fra SGAV – KLIK HER