Regelsæt for jagtbueskydning under Danmarks Jægerforbund
Bliv klogere på reglerne og sikkerhed for bueskydning i Danmarks Jægerforbund
Sikkerhed og konkurrenceregler for Jagtbueskydninger i Danmarks Jægerforbund.
- 1 Generelle sikkerhedsregler for jagtbueskydning.
Der skal altid udpeges en skydeleder som er en myndig og erfaren bueskytte. Skydelederen skal inden skydestart gennemgå banen, og godkender denne.
Alle deltagere i skydningen har pligt til at følge skydelederens retningslinjer.
Skydelederen kan udpege hjælpere som er skydeleder for f.eks. en patrulje, hjælpere skal opfylde samme krav som skydeleder i forhold til alder og erfaring.
Alle mål opstilles, så der ikke kan opstå farer for skytten, andre deltagere eller udefrakommende under skydningen. Pilen må først sættes på strengen, når skytten står på standpladsen.
Buen må på intet tidspunkt trækkes over centrum af målet.
Under parolen skal skydelederen gennemgå sikkerhedsreglerne.
Overtrædes sikkerhedsreglerne af en skytte bortvises denne øjeblikkeligt.
- 2 Opstilling af skydemål.
Skydemål skal opstilles så der altid er pilefang bag målet. Pilefang skal være minimum 1 meter højere end overkanten på skydemålet, set fra skydestandpladsen. Pilefanget bør være så tæt på målet som muligt, hvor dette ikke er praktisk muligt, skal pilefanget være overskueligt fra skydestandpladsen.
- 3 Godkendelse af bueskydebaner og events.
Da jagtbuen er et våben der ikke er omfattet af våbenlovens bestemmelser, så er bueskydebane heller ikke omfattet af Bekendtgørelsen om skydebaners indretning, anlæggelse og anvendelse. Man kan derfor anlægge bueskydebaner uden politiets godkendelse, men der er dog en række undtagelser.
- Bueskydning i det offentlige rum[i] er omfattet af Ordensbekendtgørelsens §12[ii] og dermed forbudt. Det vil sige, at skal man afholde en bueskydningsaktivitet i det offentlige rum, så skal denne anmeldes til og godkendes af Politiet.
- Bueskydning på Politigodkendte skydebaner, skal også godkendes af Politiet, hvis det foregår på et areal der i forvejen er godkendt til skydning af Politiet. Det vil sige at en buebane som anlægges på en riffel- eller flugtskydningsbane, skal godkendes af Politiet og være omtalt i Instruksen for banens brug.
- Bueskydning i forbindelse med større events med offentlig adgang, skal også godkendes af Politiet. Der er ikke retningslinjer for størrelsen på godkendelsespligtige arrangementer, så søg som udgangspunkt altid Politiet om tilladelse og gør det i god tid, ved mindre arrangementer 4-6 uger før, ved større arrangementer 3-6 måneder før.
(Denne bestemmelse gælder ikke for langt de fleste af DJ-arrangementer, da disse afholdes på arealer uden offentlig adgang.)
- 4 Generelt for Forbundsmesterskab.
Danmarks Jægerforbund afholder ét årligt forbundsmesterskab i jagtbueskydning (FM). Afholdelsen af FM går på skift mellem kredsene. Dato for FM, sted og afholdende kreds besluttes af Bueudvalget og offentliggøres i januar på DJ’s hjemmeside.
- 5 Kvalifikationsskydning.
Bueudvalget kan beslutte at der i de enkelte kredse afholdes kvalifikationsskydninger eller andre skydeaktiviteter som f.eks. ”Det gyldne slip”.
Kvalifikationsskydning afholdes i de respektive kredse, der også står for økonomien, via kredsregnskabet. Det er skyttens folkeregister adresse der bestemmer i hvilken kreds man skal stille op.
Til kredsskydningerne kan den arrangerende kreds vælge, at lade skytter der ikke er medlem af Danmarks Jægerforbund deltage, under forudsætning af at disse medlemmer betaler en højere deltagerpris.
- 6 Tilmelding og betaling.
Tilmelding og betaling for skydningen foretages elektronisk via DJ’s hjemmeside. Frist for tilmelding er 10 hverdage før skydningen afholdes.
- 7 Krav til Skytter, bue og pile.
Forbundsmesterskabet er kun åbent for medlemmer af Danmarks Jægerforbund.
Det er ikke nødvendigt at have jagttegn til den pågældende buetype man stiller op med.
Der skydes i to klasser: compound og traditionel (recurve og langbue)
Compoundklassen er delt i en dame-, herre- og en juniorrække.
Junior (herre & dame): er man til og med det år, hvor skytten fylder 20 år.
En Junior skytte kan vælge at deltage i herre- eller damerække.
Der skal anvendes bue og pil, som opfylder kravet til buejagt på råvildt jf. Bekendtgørelsen om våben og ammunition der må anvendes til jagt mv. Dog skal der skydes med fieldpoints.
Der må anvendes afstandsmåler og kikkert.
- 8 Skudafgivelse.
Ved skudafgivelse skal en fod, knæ eller ben berøre standpladsskiltet/pæl.
En tabt pil, eller en pil der har forladt buen betragtes som afskudt, såfremt skytten ikke kan nå den fra standpladsen.
Alle deltagere skal skyde 1 skud til hvert mål fra standpladserne.
Mistede pile skal meldes til arrangementsledelsen ved skydningens afslutning.
- 9 Målene.
Antal mål bestemmes af arrangementsledelsen, dog mindst 30 pointgivende.
Mål optil råvildtstørrelse, skal opstilles jagtrelevant på afstande fra 2-25 m. Mål større end råvildt kan opstilles på afstande mellem 2-40 m.
Som mål anvendes 2 dimensionale billeder på pilefang eller 3 dimensionale figurer (3D) dyr. Mål skal være med to ringe, en lunge og en hjertering. På mål med tre ringe tæller de to inderste som hjertering.
Det tilstræbes at både højre og venstre skytter oplever samme sværhedsgrad.
Skytterne må ikke ændre på standplads, bane eller målopsætning. Dette medfører diskvalifikation.
- 10 Pointbedømmelse.
Træf i hjertering giver 5 point.
Træf i lungering giver 3 point.
Træf uden for lungeringen giver -1 point.
Ved eventuelt gennemskud i lunge/hjerteringen, regnes det som træf i hjerteringen.
Hvis pilen rører, eller bryder grænselinjen, tæller den altid indad til højere point. Tvivlstilfælde afgøres af patruljen ved simpelt flertal. Ved stemmelighed tæller patruljelederens stemme dobbelt.
Ved pointligheder afgøres placeringen ved omskydning efter skydelederens instruks.
- 11 Afvikling af skydningen.
Skytterne inddeles i patruljer med mindst 3 deltagere.
Der udpeges en patruljeleder i hver patrulje.
Patruljelederen fører points på udleverede skydekort, som han afleverer korrekt udfyldt til skydeledelsen efter endt skydning. Skydekortene underskrives af patruljelederen og skytten. Patruljelederens kort underskrives af vedkommende samt en af skytterne.
- 12 Forsikring
DJ har en række kollektive forsikringer som dækker alle typer af arrangementer, når disse afholdes i regi af DJ f.eks. en DJ-forening. Sekretariatet udsender automatisk forsikringscertifikat for det kommende år til alle jagtforeningsformænd og kassere. Certifikatet dokumenter at DJ har en ansvarsforsikring som dækker med 10.000.000, - kr. pr personskade og 2.000.000, - kr. pr tingskade.
Yderligere oplysninger om DJ’s forsikringer findes HER
Revideret marts 2025
Noter:
[i] § 2. Hvor ikke andet fremgår, finder denne bekendtgørelse anvendelse på borgernes adfærd på veje eller på andre steder, hvortil der er almindelig adgang. Bekendtgørelsen finder således f.eks. anvendelse på borgernes adfærd i offentligt tilgængelige parker, jernbane- og rutebilstationer, porte, offentlige toiletter, offentlige befordringsmidler, herunder taxier, forlystelsessteder samt i åbningstiden butikker, butikscentre og offentlige kontorer.
Stk. 2. Ved en vej forstås i denne bekendtgørelse offentlig eller privat vej, gade, cykelsti, fortov, plads, bro, tunnel, passage, sti eller lignende, som benyttes til almindelig færdsel af en eller flere færdselsarter.
[ii] § 12. Det er forbudt at benytte skydevåben, buer, slangebøsser eller lignende, at tænde bål, eller at kaste sten, snebolde, vand eller andet, hvis dette kan medføre fare eller ulempe for forbipasserende.